ΤΟΠΙΚΑΧΑΪΔΑΡΙ

Σελέκος: “Στοπ στην επέκταση του οικισμού των προσφύγων στον Σκαραμαγκά”

Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στα προκατασκευασμένα σπιτάκια του Σκαραμαγκά ξέρουν ότι θα μείνουν εδώ αρκετό καιρό, αφού τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά. Όμως αυτό που δεν γνωρίζει κανένας ακόμη είναι ο αριθμός που θα στείλει η κυβέρνηση στον Σκαραμαγκά, στην προσπάθεια να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά. Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί την αντίδραση του Μ. Σελέκου, που ζητάει να σταματήσει η μεγέθυνση του οικισμού. Την ίδια ώρα διαπιστώνονται προβλήματα με το συσσίτιο, τα οποία αντιμετωπίζονται με την συγκέντρωση τροφίμων από τους πολίτες.
Ο αρμόδιος συντονιστής της κυβέρνησης, Δημήτρης Βίτσας, από τη μια δηλώνει σε διαδοχικές συνεντεύξεις του ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης η διασπορά των προσφύγων σε μικρότερες δομές φιλοξενίας, από την άλλη όμως επιθεωρεί τα έργα επέκτασης του οικισμού στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη βρίσκονται 2.100 άνθρωποι. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τον δήμαρχο Χαϊδαρίου ότι δεν θα έρθουν άλλοι στην πόλη.
Εκτενή ενημέρωση για αυτό το επίμαχο θέμα έκανε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (25 Απριλίου) ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος.
 
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το αισιόδοξο μήνυμα της αλληλεγγύης των πολιτών. Μέσα σε ένα λυόμενο, στο χώρο του καταυλισμού, ο Δήμος μας συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες πακέτα βοήθειας, τα οποία και τα διανέμει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας προσφύγων. Πολλά από αυτά προέρχονται από άλλους Δήμους, σωματεία και συνδικάτα, αλλά και από συνδημότες μας. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φαρμάκων και παιχνιδιών.
“Με μια χούφτα φασόλια”
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος

Υπάρχουν όμως αρκετά προβλήματα στον οικισμό, κυρίως με το φαγητό, καθώς η μερίδα που παρέχει η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό δεν είναι αρκετή, αλλά ούτε και ποιοτική. Μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρχε αποχή πολλών προσφύγων από το συσσίτιο. Ο δήμαρχος ανέφερε συγκεκριμένα πως το μεσημέρι του Σαββάτου μοιράστηκαν στον καθένα λίγα φασόλια με τέσσερις ελιές, μερίδα πολύ μικρή για μεσημεριανό, ενώ το βράδυ τους έδωσαν πατάτες με λίγη φέτα. Σύμφωνα με την προκήρυξη ανάθεσης, είναι αδύνατο με τέσσερα ευρώ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους του προμηθευτή, να χορηγούνται τρία γεύματα, γάλα και χυμοί. «Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες αισθάνονται ως μάνα εξ ουρανού ότι βοήθεια τους παρέχεται σε τρόφιμα , προκειμένου να συμπληρώσουν τη διατροφή τους», τόνισε ο κ. Σελέκος.

Παράλληλα σημειώθηκε πρόβλημα με την αποχέτευση, γιατί δεν υπήρχε εργολάβος που θα έκανε την απομάκρυνση των λυμάτων καθώς οι βόθροι γιατί είναι στεγανοί. Το θέμα της αποχέτευσης λύθηκε.
“Να μη γίνει Νέα Ειδομένη”
Το μεγάλο όμως “αγκάθι” της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Σκαραμαγκά είναι ο αριθμός των προσφύγων, που σήμερα είναι περίπου 2.100 άνθρωποι και έχουν γεμίσει όλα τα λυόμενα. Για το σοβαρό αυτό ζήτημα ο κ. Σελέκος επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, λέγοντάς του πως δεν θα πρέπει να έρθουν άλλοι πρόσφυγες, για να μη δημιουργηθεί νέος “Πειραιάς” ή νέα “Ειδομένη”, στο Σκαραμαγκά. Η βασική αιτιολογία είναι ότι τα προβλήματα θα ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, που θα κάνουν την κατάσταση στην τσιμεντένια προβλήτα αβίωτη, με τη ταυτόχρονη συνύπαρξη πολλών ανθρώπων. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα στην απελπισία τους οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν πιθανόν μη ελεγχόμενη συμπεριφορά. Αντίθετα όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός τους, τόσο πιο ελεγχόμενη θα είναι η κατάσταση. Δεν απέκλεισε όμως τυχόν παραβατική συμπεριφορά κάποιων μεμονωμένων προσφύγων, ανάμεσα στις χιλιάδες.
 
Ο κ. Βίτσας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεσμεύτηκε ότι ο αριθμός θα παραμείνει ως έχει και δεν θα έρθουν παραπάνω. Μάλιστα του υποσχέθηκε πως σε λίγες μέρες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εκδώσει απόφαση για τον ακριβή αριθμό των φιλοξενουμένων στο Σκαραμαγκά. Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες δομές σε ολόκληρη την Αττική για τη φιλοξενία τους. 
 
Ο κ. Σελέκος διέψευσε όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει άλλος χώρος στο Χαϊδάρι για να δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας. 
 
Αθλητισμός και πολιτισμός και για τους πρόσφυγες 
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε στο Δ.Σ. ότι ο Δήμος μας προγραμματίζει αθλητικούς αγώνες μεταξύ προσφύγων και ομάδων της πόλης μας και μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες. «Είναι πολύ περιοριστικό για κάποιον να μένει κλεισμένος σε ένα χώρο, χωρίς να έχει κάτι να ασχοληθεί», κατέληξε ο κ. Σελέκος.
Οικογένεια προσφύγων στο λιμανάκι του Σκαραμαγκά.
Οικογένεια προσφύγων στο λιμανάκι του Σκαραμαγκά.

 
Γιώργος Παπαπαναγιώτου  

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ