ΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2016

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής

Την Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου και συμμετοχή της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, κ. Γ. Τσούπρα, με τα εξής θέματα:

  •  Συνοπτικός απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2015-2016 και
  •  Λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2016.

Ο απολογισμός της θερινής και χειμερινής περιόδου 2015-2016 υπήρξε ιδιαίτερα θετικός και παρά το γεγονός ότι κατά τη χειμερινή περίοδο δεν υπήρξαν έντονες χιονοπτώσεις, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής είχε καταστρώσει σχέδιο αποχιονισμών, διένειμε το απαραίτητο υλικό αποπαγετοποίησης με φορτηγά της ΠΕΔΑ και υπήρξε επιχειρησιακά έτοιμη και ενεργή σε όλες τις περιπτώσεις ειδοποίησης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έκτακτα δελτία επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, κινητοποιώντας το μηχανισμό των Δήμων καθώς και τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας της ΠΕΔΑ.

Όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2016, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, έκανε αναφορά στη ανάγκη ιεράρχησης των έργων πρόληψης και ετοιμότητας των φορέων και καθορισμού του χρόνου υλοποίησής τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων στην εκτέλεση έργων και δράσεων, επεσήμανε την άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ανέφερε αναλυτικά τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, ως ακολούθως:

• Προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις (πχ. βελτίωση συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, έλεγχος των δεξαμενών νερού και γέμισμά τους, προετοιμασία των πυροφυλακίων, αποψιλώσεις-απομακρύνσεις φυτικής βιομάζας και σε άλλες φυτοτεχνικές εργασίες ως διευκόλυνση του έργου της καταστολής).

• Προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά. Απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πάρκα, κ.λ.π.

• Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από την λειτουργία χώρων εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ.

• Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.

• Ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων πρόληψης και προστασία από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

• Λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας με στοιχεία από τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, όταν προβλέπεται υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια.

• Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.

• Συμμετοχή Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά την διάρκεια αντιπυρικής περιόδου.

• Συνδρομή από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε θέματα επιτήρησης, ιδιαίτε- ρα σε περιόδους υψηλού κινδύνου και με προσωπικό από τις μονάδες της περιοχής μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, έκανε ειδικές αναφορές:

• Στην ανάγκη οι Δήμοι να εντατικοποιήσουν τους καθαρισμούς βλά- στησης με πρόνοια και για τα ιδιωτικά οικόπεδα, να εξασφαλίσουν την ετοιμότητα υδροφόρων οχημάτων και οδηγών, ενώ η ΠΕΔΑ έχει στείλει ήδη έγγραφο στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα εργοστάσια της περιοχής και προχωρεί σε καθαρισμό ερεισμάτων των περιφερειακών οδών,

• Στην ανάγκη εγρήγορσης όσον αφορά την κατάσταση στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου δεδομένου ότι προκύπτουν νέες εστίες πυρκαγιάς που απασχολούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ η ΠΕΔΑ ασχολείται καθημερινά με τη δρομολόγηση της νόμιμης και ασφαλούς απομάκρυνσης των υπολειμμάτων της πυρκαγιάς, και

• Στην ανάγκη ετοιμότητας, συντονισμού και στενής συνεργασίας των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών όσον αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων καύσης καλωδίων και άλλων υλικών σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής με κίνδυνο όχι μόνο ως προς την εξάπλωση της φωτιάς αλλά και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν:

Περιφέρεια Αττικής/ Κ.Υ.: ΔΚΥΕ: ο κ. Γούλας Κωνσταντίνος. Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττι- κής: Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής: κ. Λειβαδάρος Ι. και Κόντος Θ., τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής: ο Προϊστάμενος της Δ/νσης, κ. Τσιάμας Α., Διεύθυνση Μεταφορών: κ. Σκόρδας Ι.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: Δ/νση Δασών Δυτικής Αττικής: κ. Γκάτσης Χρήστος και από τη, Δασαρχείο Μεγάρων: κ. Θεοχάρης Αντώνης και κ. Φράγκου Σωτηρία.

Δήμοι Δυτικής Αττικής: Δήμος Ασπροπύργου ο κ. Κωνσταντινίδης Αβραάμ Αντιδήμαρχος, Δήμος Ελευσίνας οι κ.κ. Χρηστίδης Αναστάσιος – Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας και Τσάτσης Δημήτριος Αντιδήμαρχος, Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, η κ. Παπακωνσταντίνου Αγγελική – Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Βιλλίων – Ερυθρών, Δήμος Μεγαρέων ο κ. Κορώσης Σπυρίδων- Υπεύθυνος Πολιτικής Προ- στασίας.

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Περιφέρειας Αττικής: Διοικητής Γιόβας Κωνσταντίνος, Διοίκηση Π. Υ. Δυτικής Αττικής: ο Διοικητής Παντελεάκος Φίλιππος, 10 Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών: ο Υποδιοικητής Κούτρας Νικόλαος, Πυροσβεστικό Σταθμό Μεγάρων: ο Διοικητής Πατράκης Δημήτριος και ο Υποδιοικητής Καϊάφας Δημήτριος.

Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές: Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής: ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δασκαλάκης Εμμανουήλ, Τροχαία Ελευσίνας: ο Διοικητής κ. Κατσουλάκης Εμμανουήλ και ο Υποδιοικητής κ. Σακίδης Αλέξανδρος, Τροχαία Νέας Ιωνίας: κ. Ντέντες Νικόλαος, Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας: κ.Γκρέκος Δημήτριος.

Στρατιωτικές Αρχές: Σχολή Πυροβολικού: Λοχαγός κ. Δαμιανός Αναστάσιος, 112 Πτέρυγα Μάχης: ο κ. Τσιακώβης Γεώργιος, Πολεμικό Ναυτικό (ΔΕΝ): κ. Βατσής Γ. Λοιπές Δημόσιες Αρχές,

Υπηρεσίες και Εταιρείες: Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: κ. Μερτζανίδης Αθανάσιος και κ. Δρακουλόγκωνα Καλλιόπη, ΕΥΔΑΠ: κ. Καραϊσκάκης Κωνσταντίνος, από τις Αττικές Διαδρομές ο κος Σωκράτης Σκουλίδης, Ε.Μ.Υ.: κ. Πέτρου Χρυσούλα, ΟΣΕ: κ Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, κ. Μαλτέζου Μαρία, κ. Μπορομπόκας Π., Ολυμπία Οδός: κ. Κάντας Ιωάννης.

Εθελοντικές Οργανώσεις Δυτικής Αττικής και λοιποί φορείς κοινωνίας πολιτών: Ο κ. Ρήγας Μελέτης από τον Αθλητικό Όμιλος «ΚΟΥΡΟΣ», ο κ. Καλυμνάκης Ιωάννης από το Σύλλογο Εθελοντών Θριασίου Πεδίου και ο κ. Χοροζάνης Αντώνης από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ