Τέλος δεν φαίνεται να έχει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει και σήμερα να δέχεται το σφυροκόπημα των πωλητών.
- Διαφημιση -
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,92% στις 427,25 μονάδες, ενώ νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο -6,35%. Ο τζίρος είναι στα 33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 136 εκατ. τεμάχια. Πτώση 6,49% καταγράφει ο FTSE 25, στις 109,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 17,91% στις 18,61 μονάδες.
Η αίσθηση που μεταφέρουν τα χρηματιστηριακά γραφεία είναι απόλυτα απογοητευτική, με τους αντικριστές να αναφέρουν ότι τα περισσότερα μεγάλα χαρτοφυλάκια δεν πωλούν για να επανατοποθετηθούν, αλλά για να απεμπλακούν από την εγχώρια αγορά. Το οκταήμερο sell off δεν έχει σημάδια διόρθωσης (άλλωστε δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη ανάκαμψη), αλλά καθαρής αποχώρησης από την αγορά, εγγράφοντας μάλιστα σημαντικές απώλειες για το σύνολο των συμμετεχόντων.
Ο όλο και αυξανόμενος κίνδυνος κλεισίματος των συνόρων της ΕΕ με την Ελλάδα, η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, οι κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων έναντι των κυβερνητικών επιλογών, καθώς και το άκρως αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο οδεύει προς την όγδοη σερί πτωτική συνεδρίαση.
Το μείγμα αυτό, οδηγεί το ΧΑ να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση από την αρχή του έτους, ανάμεσα στις αγορές που παρακολουθεί η JP Morgan, καθώς οι απώλειες που μετρά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ξεπερνούν το 19,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη απόδοση, ήτοι απώλειες 17,7%, από την αρχή του έτους, με τις απώλειες του γερμανικού DAX να φτάνουν το 12,6%.
Επίσης, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών έχει υποχωρήσει στα… 3,65 δισ. ευρώ, από σχεδόν 11,5 δισ. στις αρχές του 2016. Η Alpha Bank χάνει από τις αρχές του έτους 53,4%, η Εθνική 62,97%, η Πειραιώς 67,63% και η Eurobank 67,79%.
Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει “ακάθεκτος” όλο και πιο χαμηλά, με την Eurobank να είναι στο -22,69%, την Πειραιώς στο -22,22%, την Εθνική στο -14,17% και την Alpha Bank στο -14,74%. Απώλειες 7,38% καταγράφει ο ΟΛΠ, η Τιτάν είναι στο -6,58% και η ΔΕΗ στο -5,68%.
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό, με τα ΕΧΑΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΓΕΚ Τέρνα, τα ΕΛΠΕ, τον Μυτιληναίο και την Aegean να χάνουν πάνω από 4%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ και Βιοχαλκο.
Ωστόσο, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται κάποιες κινήσεις διαφοροποίησης, με την Motor Oil και την Jumbo να κινούνται ήπια ανοδικά αυτήν την ώρα, ενώ υπό έλεγχο συντηρεί τις πιέσεις της η ΕΥΔΑΠ, Grivalia και Folli Follie.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter