ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε οξείς τόνους η αντιπαράθεση για το Σκοπιανό (Live)

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει σήμερα στη Βουλή το πολιτικό σύστημα, με προφανή κίνδυνο για το αναγκαίο κλίμα σταθερότητας και ομαλότητα

Yπό συζήτηση έχει τεθεί ένα εκ των εθνικών μας ζητημάτων- εξαιτίας της διαφαινόμενης επιλογής του κυβερνητικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει στο έπαρκο, και για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, δύο «καυτά» χαρτιά: ΠΡΩΤΟΝ, έγγραφα της ελληνικής διπλωματίας, τα οποία έως πρότινος χαρακτηρίζονταν απόρρητα, και αφορούσαν χειρισμούς επί του «σκοπιανού» προηγούμενων κυβερνήσεων, με στόχο να «εκθέσουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, την πραγματικά χωρίς προηγούμενο χρυσαυγίτικη πρόκληση εντός του Κοινοβουλίου, να κληθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε πραξικόπημα «για να αποφευχθεί η προδοσία της Μακεδονίας», και να υποδειχθούν πράξεις δολοφονικής βίας κατά μελών της εθνικής αντιπροσωπείας («τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» είπε ο Κ. Μπαρμπαρούσης χειροκροτούμενος από όλους τους βουλευτές της Χ.Α., σε μια επίδειξη ακραίας φασιστικής συμπεριφοράς που επιχειρήθηκε να «διασκεδαστεί ώρες αργότερα με την διαγραφή μόνο του ομιλητή από τον αρχηγό τους).

Η χρήση ή μη απόρρητων εγγράφων -που λέγεται ότι προσφάτως αποχαρακτηρίστηκαν- από τον υπουργό Εξωτερικών ή και τον πρωθυπουργό, θα φανεί σήμερα, λίγο πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επί της προτάσεως μομφής της ΝΔ.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή την προσπάθεια να να συνδεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οργάνωση του Ν.Μιχαλολιάκου, ήταν χθες ιδιαιτέρως αισθητή, με διάφορες ακρότητες να λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας από την έναρξη της συνεδρίασης νωρίς το πρωί, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Εν αρχή ήταν η κυρία Αναστασία Γκαρά που είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ: «Η ιστορία σας συνοδεύεται από πατριδοκάπηλους, συνεργάτες της χούντας, των ναζί και προδότες». Αργότερα, ήρθε η σειρά του υπουργού Δικαιοσύνης: «Πώς ανοίγεται η πόρτα στο νεοναζιστικό μόρφωμα;

Οταν στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, στις οποίες κατέβηκε το κόμμα του ΛΑΟΣ και προΐστατο ο κ. Γεωργιάδης, στα ψηφοδέλτιά του συμπεριλαμβάνονταν και στελέχη της Χρυσής Αυγής και είχε τη στήριξη της Χρυσής Αυγής -ο κ. Παναγιώταρος που είναι Βουλευτής της Χρυσής Αυγής ήταν υποψήφιος του κ. Γεωργιάδη- ποιοι ανοίγουν την πίσω πόρτα στο νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα; Και πού βρίσκεται ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος προΐστατο του κ. Παναγιώταρου, στις αυτοδιοίκητες εκλογές; Ο κ. Γεωργιάδης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας». («Λεπτομέρεια»; Λίγο μετά ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι όπως του είπε ο κ. Γεωργιάδης, έκανε λάθος συσχετισμό). Σε «χαμηλότερο» ιεραρχικά επίπεδο, η βουλευτής Ευαγγελία Βαγιωνάκη το ίδιο βράδυ: «Τέτοιες ακρότητες (Σ.σ. εννοούσε τη συμπεριφορά Μπαρμπαρούση) υποβοηθούνται από τα ακραία εθνικιστικά μισαλλόδοξα κηρύγματα που ακούγονται και από την πλευρά της ΝΔ».

Νέο επεισόδιο

Περασμένα μεσάνυχτα, η επιλογή του βουλευτή της ΝΔ Γ.Κασαπίδη να εκφραστεί με τρόπο που ουδεμία σχέση είχε και έχει ως τώρα με την επίσημη καθοδηγητική γραμμή της ηγεσίας του κόμματός του για αποφυγή ακροτήτων, έδωσε την αφορμή για την εκδήλωση νέου κύκλου επιθέσεων από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για «εσχάτη προδοσία» και «μειοδότες», αναφερόμενος στα κυβερνητικά στελέχη που προώθησαν και ετοιμάζονται να στηρίξουν τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, προκαλώντας έκρηξη:

«Οι εκφράσεις αυτές δεν μπορούν να ακούγονται αδιαμαρτύρητα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τον καλώ να πάρει πίσω τα όσα είπε. Διαφορετικά η διαδικασία της συνεδρίασης φοβούμαι ότι είναι δύσκολο να συνεχιστεί» είπε αμέσως ο κ. Ν. Φίλης.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μ.Γεωργιάδης κάλεσε τον κ. Κασαπίδη να ανακαλέσει, αλλά ο τελευταίος δεν το έπραξε, αλλά λαμβάνοντας αμέσως το λόγο ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης ευθέως και κατηγορηματικά αποδοκίμασε τον γαλάζιο βουλευτή. Αυτό, όμως, δεν κρίθηκε αρκετό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα, όπως δείχνουν οι φραστικές αντιπαραθέσεις, παρέμεινε για ώρα εκρηκτικό:

Ν. Ξυδάκης: «Αν ο λόγος του κ. Κασαπίδη είναι ότι οι παρόντες συνάδελφοί του, οι ορκισμένοι στο Σύνταγμα, πρέπει να προσαχθούν για εσχάτη προδοσία και ότι είναι προδότες, τον παρακαλώ πολύ είτε να ανακαλέσει είτε να πάμε σε άλλες καταστάσεις. Ας πάει να τα πει με τους Χρυσαυγίτες. Τον καταδιωκόμενο Μπαρμπαρούση τον διέγραψε ο Μιχαλολιάκος. Ας πάρει και η Νέα Δημοκρατία θέση».

Ν. Φίλης: «Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάρει σαφή θέση».

Ν.Ξυδάκης: «Αυτό είπα. Ο Μιχαλολιάκος διέγραψε».

Κ. Χατζηδάκης: «Ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του κ. Κασαπίδη προσωπικά, η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που εκφράσαμε».

Ν.Φίλης: «Είμαστε προδότες; Απαντήστε ευθέως».

Κ.Χατζηδάκης: «Κύριε Φίλη, μην κάνετε σόου».

Ν.Φίλης: «Σόου είναι αυτό, αν σας πουν προδότη και για εσχάτη προδοσία».

Κ.Χατζηδάκης: «Ήταν σαφέστατη η τοποθέτησή μου. Και εξακολουθώ να είμαι σε αυτή τη γραμμή».

Ν.Φίλης: «Η Χρυσή Αυγή μέσα σας είναι».

Κ.Χατζηδάκης: «Η Νέα Δημοκρατία δεν μιλάει με αυτόν τον τρόπο».

Προεδρεύων: «Κύριε Χατζηδάκη, είστε ξεκάθαρος για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας».

Χρ. Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ): «Δεν είναι ξεκάθαρος».

Ν. Ξυδάκης (προς προεδρεύοντα): «Δεν τελειώνει αυτό. Με δική σας πρωτοβουλία θα ζητήσετε τη σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας».

Β. Κεγκέρογλου (ΔΗΣΥ, προς Ν.Ξυδάκη): «Με έχεις πει προδότη δέκα φορές από το 2012».

Ν.Ξυδάκης: «Ποιος εγώ;»

Β.Κεγκέρογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ν.Ξυδάκης:  «Με ονοματεπώνυμο είμαστε και έχει ατομική ευθύνη ο καθένας για το τι λέει».

Κ.Χατζηδάκης: «Και το πρωί ελέχθη κάτι πολύ βαρύ από την κυρία Γκαρά. Το σημείωσα. Είπε ότι  η Νέα Δημοκρατία συνεργάζεται με ναζιστές. Ήταν πολύ βαρύ. Αυτή την ώρα λέγεται κάτι που, επίσης, δεν εκφράζει τον πολιτικό λόγο της ΝΔ, αυτό περί εσχάτης προδοσίας. Η ΝΔ παίρνει απόσταση και από τα δύο. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να τερματίσουμε το θέμα εδώ. Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ας πάει και η κυρία Γκαρά να δούμε εάν οι εκφράσεις αυτές ότι εμείς είμαστε ναζιστές ή συνεργάτες ναζιστών, γίνονται αποδεκτές από την Βουλή. Να τα δούμε όλα και σφαιρικά».

Ν.Φίλης: «Δεν δέχομαι συμψηφισμούς. Δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό που ειπώθηκε το πρωί, αλλά ήταν ένας πολιτικός χαρακτηρισμός. Ο Παπαδόπουλος από το Κιλκίς ήταν ένας δοσίλογος Βουλευτής της ΕΡΕ. Είναι ψέμα αυτό»

Κ.Χατζηδάκης: «Τι με νοιάζει εμένα η ΕΡΕ;»

Ν.Φίλης:  «Η ιστορία σας. Όχι εσείς, το κόμμα σας ή εσείς προσωπικά. Βεβαίως, δοσίλογοι υπήρχαν στην παράταξή σας. Είναι ψέμα αυτό;»

Εκείνη τη στιγμή και καθώς το συγκεκριμένο επεισόδιο φάνηκε να τελειώνει (προσωρινά ή όχι θα φανεί σήμερα) ο κ. Α. Λοβέρδος προκαλώντας την ενόχληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Επαγγελματικά γίνεται αυτό απόψε. Ένταση εξ επαγγέλματος».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ