ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «ρυθμούς ΔΕΘ» το Μαξίμου

Σε ρυθμούς ΔΕΘ εισέρχεται η κυβέρνηση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς πλέον απομένει μόλις μία εβδομάδα πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει σήμερα, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, το στίγμα των προτεραιοτήτων για το επόμενο διάστημα, ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, καθώς δεν μπορεί να γίνει εξειδικευμένη αναφορά σε εξαγγελίες και μέτρα. Αυτό είναι το πρωθυπουργικό «χαρτί» για τη ΔΕΘ, καθώς εκεί, σύμφωνα με το επιτελείο του Μαξίμου, θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης της μεταμνημονιακής περιόδου, των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση παραμένει αυτό της αποφυγής περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σε «ρυθμούς ΔΕΘ» το ΜαξίμουΟ κ. Τσίπρας δεν αναμένεται στη ΔΕΘ να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι τελικά θα γίνει. Σίγουρα, όμως, προεξοφλούν από το επιτελείο του, θα κάνει σχετική αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και στην προοπτική αυτή να ευοδωθεί. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς άφησε χθες να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κινηθεί μονομερώς στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση. Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών. Ούτε επιβεβλημένα μέτρα ούτε εποπτεία. Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Από το επιτελείο του Μαξίμου, ωστόσο, έσπευδαν να αναφέρουν ότι δεν είναι τόσο άμεση η συσχέτιση των περιπτώσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας και παρέπεμπαν σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο Πιερ Μοσκοβισί, ότι από την πορεία των οικονομικών δεδομένων δεν κρίνεται ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο. Αναφορικά με την επιμονή του ΔΝΤ να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με τις συντάξεις, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι οι θέσεις του Ταμείου είναι γνωστές, όπως είναι γνωστό ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι εκτιμήσεις του για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, με βάση τις οποίες είχε ζητήσει τα επιπλέον μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε χθες (ρ/σ Real) ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα διασφαλίσουν «τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων».

Διαδοχικές συσκέψεις

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συσκέψεις για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ. Βασική επιδίωξη της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να λειτουργήσει η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως η αφετηρία επανεκκίνησης της κυβέρνησης με στόχο την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που καταγράφεται και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Αναζητείται, επί της ουσίας, η δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε ένα μήνυμα σοβαρότητας και συνέπειας προς τις αγορές, οι οποίες έως τώρα εμφανίζονται μάλλον δύσπιστες για την εκτός μνημονίου προοπτική της ελληνικής οικονομίας, και στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για δυνατότητες άσκησης ανεξάρτητης πολιτικής, χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν εντός των μνημονίων.

Η εξειδίκευση των φοροελαφρύνσεων και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά θα βρεθούν στην αιχμή των εξαγγελιών, ως ένα σαφές δείγμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, που επιτρέπει πλέον με τις επιδόσεις της μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις υπέρ των φορολογουμένων, όσο και στο μέτωπο της δυνατότητας άσκησης πολιτικών υπέρ των εργαζομένων από την κυβέρνηση, έξω από τις μνημονιακές επιταγές.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ