ΕΛΛΑΔΑ

Σε συμπληγάδες το Χρηματιστήριο

xaa1Αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη φυσιογνωμία του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει, ανησυχίες για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την εεπίδραση τους στις τραπεζικές μετοχές, προσδοκίες  που δημιούργησαν οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις εξαμήνου πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων. Είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν κλίμα και βραχυχρόνια τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου κεφαλαιοποίηση 7 δισ. έχει εξανεμισθεί τις τελευταίες εβδομάδες, βασικοί δείκτες και πολλά blue chips κινούνται στα χαμηλά έτους, αλλά – παρά το δέλεαρ των χαμηλών τιμών – το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υποτυπώδες.

Αρνητική παραμένει και η διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία, καθώς στις αγορές  υπάρχει υποβόσκουσα ανησυχία  για την επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας, η οποία μπορεί να έχει αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιφυλακτικοί οι διαχειριστές κεφαλαίων, θεωρούν  υψηλό το ρίσκο στην ελληνική αγορά και προτιμούν να αποφύγουν την ανάληψη πρόσθετου κινδύνου ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σε αναλύσεις διεθνών οίκων επισημαίνεται μεν  ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν περιθώρια υψηλών μεσοπρόθεσμων αποδόσεων – υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιούνται τα προβλεπόμενα της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, θα προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις και θα δρομολογηθεί  η απομείωση του χρέους. Παράλληλα όμως τονίζεται  ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πολιτικές εξελίξεις και  οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών μπορεί να κρατήσουν το χρηματιστήριο χαμηλά για πολλές ακόμη εβδομάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος. Βλέπουν μεγάλη πιθανότητα ισχυρής τεχνικής αντίδρασης, η οποία όμως δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και δεν θ΄αλλάξει την τάση της αγοράς.

Η συνεδρίαση

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την επικράτηση ήπιων ανοδικών τάσεων.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 649,29 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,41%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,54%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Κατασκευών (+1,54%), των Πρώτων Υλών (+1,42%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,41%).

Αντιθέτως απώλειες σημειώνει ο δείκτης του Εμπορίου (-1,45%).

Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, 10 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κλουκίνας- Λάππας +4,99%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος+3,66%, Q&R +2,22% και Αλουμύλ +1,45%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Inform Λύκος -25,93%, Centric Συμμετοχών -5,05%, Τράπεζα Ελλάδος -4,81% και Σαράντης -2,49%. Πιέσεις στην Alpha Bank που υποχωρεί κατά 4,20% στα 0,1140 ευρώ, καθώς προέρχεται από 3ήμερο αντίδρασης σε ποσοστό 47%

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ