ΥΓΕΙΑ

Σημαντική η αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης

Η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου ή του παχέος εντέρου ή τον θάνατο λόγω της ασθένειας, σύμφωνα με μία εκτενή επανεξέταση παλαιότερων επιστημονικών ερευνών.

Ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία από έρευνες και κλινικές δοκιμές που είχαν αξιολογήσει τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις της ασπιρίνης στον οργανισμό, κατέληξαν ότι η λήψη ασπιρίνης επί δέκα χρόνια μπορεί να μειώσει κατά περίπου 35% τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και τους θανάτους από αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 40%. Τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου μειώθηκαν κατά 30% και οι θάνατοι από αυτές τις μορφές καρκίνου κατά 50% και 35% αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Τζακ Κιούζικ, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης καρκίνου του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, και η ομάδα του ανέλυσαν τα δεδομένα 200 σχετικών ερευνών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης (75 με 100 mg) για διάστημα 5-10 ετών μειώνει σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου ειδικά στα άτομα 50-65 ετών. Οφέλη δεν εντοπίστηκαν για τα πρώτα τρία χρόνια λήψης ασπιρίνης και τα ποσοστά θανάτων μειώθηκαν μόνο ύστερα από πέντε χρόνια, έγραψαν οι επιστήμονες υπό τον Κιούζικ στην επιθεώρηση Annals of Oncology.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ