ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Σιάμισιης: «Τα ΕΛΠΕ στάθηκαν στα πόδια τους»

Θετικά αποτελέσματα για τον πρώτο τρίμηνο ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων

Η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση έχει οδηγήσει από το Μάιο σε ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων, επεσήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης.

Ωστόσο, συνολικά το 2020, ένα ποσοστό πτώσης της κατανάλωσης για τα καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά μεταξύ 20 και 30% “θα ήταν θετικό σενάριο λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό”.

Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι η εταιρεία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο. “Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, πρόσθεσε, ότι δεν είμαστε στην ίδια αγορά, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε την ίδια απόδοση για το υπόλοιπο 2020 ή ακόμη και το 2021”.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρξαν ημέρες κατά τις οποίες δεν έγινε καμία πτήση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ η ζήτηση για βενζίνες υποχώρησε σε ποσοστό έως και 50%. Αντίθετα στο πετρέλαιο θέρμανσης παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης λόγω της πτώσης των τιμών. Από το Μάιο η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις έχει επαναφέρει τη ζήτηση στα αστικά κέντρα κοντά στα κανονικά επίπεδα, όμως στις τουριστικές περιοχές η κατανάλωση παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επεσήμανε πως με την διαχείριση των αποθεμάτων που έγινε από τα τέλη του 2019 και την αξιοποίηση των χαμηλών διεθνών τιμών, ο όμιλος αποκόμισε όφελος της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι η ανάκαμψη των διεθνών τιμών αποσβένει σταδιακά τη λογιστική ζημιά που “γράφουν” τα διυλιστήρια λόγω της χαμηλότερης αποτίμησης των αποθεμάτων καυσίμων που διαθέτουν.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου σημείωσε πως “η στρατηγική που έχει χαράξει ο όμιλος, διασφαλίζει σταθερή πορεία ακόμη και σε αχαρτογράφητα νερά και αναγνωρίζεται από τους επενδυτές”.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ