ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη στους δήμους της Αττικής υπόσχεται ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης

aggelakas 2Τη δέσμευση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα στηρίξει τους δήμους ώστε να επιλυθούν τάχιστα τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα “Άξονες συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης”, με τη συμμετοχή 40 Δημάρχων της Περιφέρειας Αττικής, του προέδρου της ΚΕΔΕ, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδη Ο κ. Αγγελάκας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κυρίως όμως υπερτόνισε την “ανάγκη συνεργασίας της Πολιτείας και των Δήμων, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων λύσεων και τη μείωση της γραφειοκρατικής αντίληψης”. Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεονταρίδης τόνισε πως “η κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα ρύθμισης για την αναχρηματοδότηση των δανείων των ΟΤΑ με ευνοϊκότερους όρους”.

Επίσης σε ότι αφορά τις πλημμήρες ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να επενδύσει ενάμισι έως δυο δισ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Όπως είπε τα αντιπλημμυρικά έργα είναι σε πρώτο πλάνο στον κυβερνητικό σχεδιασμό διαβεβαιώνοντας πως «έχει ληφθεί σχετική απόφαση».

Στη συζήτηση συμμετείχαν περίπου 20 δήμαρχοι, οι οποίοι ανέπτυξαν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

Σύμφωνα με τον ίδιο το συγκεκριμένο ζήτημα ανέβηκε στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, έπειτα από την πλημμύρα της 24ης Οκτωβρίου. «Πρόκειται για έργα που δεν τα βλέπουμε, αλλά η έλλειψή τους γίνεται με οδυνηρό τρόπο αντιληπτή, όταν γίνει το κακό» είπε. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις της προϊσταμένης Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου Άννας Κοντονή, της Διευθύντριας Περιβαλλοντικής και Χωροταξικής Πολιτικής Καλλιόπης Καρδαμίτση, του Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ΑΠΔ Αττικής Αναστάσιου Καζάση, της Γενικής Διευθύντριας Εσωτερικής Λειτουργίας Μαρίας Καλύβα ,του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του Προέδρου της ΠΕΔΑ Ηρακλή Γκότση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν περίπου 20 δήμαρχοι, οι οποίοι ανέπτυξαν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ο κ. Αγγελάκας απαντώντας στις επισημάνσεις των Δημάρχων τόνισε τα εξής: Είναι απαραίτητη η γνώση της κείμενης Νομοθεσίας από τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να αποφεύγεται η λήψη μη σύννομων αποφάσεων, οι οποίες στη συνέχεια αναγκαστικά θα ακυρωθούν, προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής είναι έτοιμη να συστήσει κοινές επιτροπές με τους Δήμους για την προώθηση των θεμάτων που τους απασχολούν , με σκοπό την ταχύτερη διευθέτησή τους. Το ζήτημα της προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά, όπου αυτό είναι απαραίτητο, αποτελεί υποχρέωση των οικείων Δήμων και όχι της Πολιτείας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Θα ζητηθεί η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στους Δήμους. Είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα για την προώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αποφέρουν έσοδα στα ταμεία των Δήμων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ