ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η χώρα δεν θα αποκτήσει ταμειακό πρόβλημα

Βέβαιο ότι με τα σημερινά δεδομένα και με χρηστή διαχείριση των οικονομικών η χώρα δεν θα αποκτήσει ταμειακό έλλειμμα εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε η κυβέρνηση έλαβε και εφάρμοσε μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ απ τα ευρωπαϊκά κονδύλια. «Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί μέχρι τέλος Ιουλίου. Κρατάμε καύσιμα για τη φάση ανάταξης της οικονομίας», είπε και προσέθεσε ότι ναι μεν όλα τα ελληνικά προγράμματα έχουν εγκριθεί ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα εκταμίευση πόρων.

«Έχουμε βασιστεί σε δικούς μας πόρους», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση εκτελεί είναι καλά μελετημένο και δομημένο σχέδιο ώστε να διοχετευτούν οι ευρωπαϊκοί πόροι όσο το δυνατόν καλύτερο στην ελληνική οικονομία.

Ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε, επίσης, ιδιαιτέρα ικανοποιημένος που οι προσπάθειες που καταβάλλονται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση, αναγνωρίζονται, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, με σχέδιο πίστη στις δυνάμεις μας και συνοχή.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή αντίδραση στο κορονοϊό τόνισε ότι Ε.Ε. αντέδρασε γρήγορα, εξηγώντας ότι μέτρα βοηθούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων και την πιο γρήγορή επανεκκίνηση της οικονομίας και την εξάλειψη ανισοτήτων και ανισορροπιών. Μίλησε για μια δίκαιη πρόταση (σ.σ. της ΕΕ) διότι κινείται σε κοινό δανεισμό αμοιβαιοποίηση του χρέους. Επίσης, διότι, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, κινείται στη λογική των επιδοτήσεων και όχι των δανείων, ενώ «είναι ευέλικτη διότι η κάθε χώρα έχει την ιδιοκτησία των πολιτικών να επιλέξει τα μέτρα που θα εφαρμόσει.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι στα κείμενα του Eurogroup δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για δέσμευση σε πρωτογενή πλεονάσματα. «Καμία απολύτως δέσμευση για συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων 2021», ήταν η φράση του.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ