ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Στα «σκαριά» μεγάλη επένδυση της Amazon στην Ελευσίνα

Η εταιρία - κολοσσός φέρεται να έχει προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση για να αποκτήσει έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, προκειμένου να οργανώσει κέντρο διαλογής και διανομής, το οποίο θα εξυπηρετεί τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Σε επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα στον τομέα των logistics φαίνεται να θέλει να προχωρήσει ο αμερικανικός κολοσσός της Amazon ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση αποθηκών.

Αυτό αναφέρουν στελέχη της εγχώριας αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας, υποστηρίζοντας ότι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες η λειτουργία εγκαταστάσεων της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε γειτονικές χώρες.

Αναλυτές του κλάδου σημειώνουν ότι η πιθανή παρουσία της Amazon στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ανοίγματος της εταιρείας σε νέες αγορές και την εκμετάλλευση των νέων εμπορικών δρόμων που ανοίγονται στην περιοχή, κάτω από την επιρροή της Κίνας και του «One Belt, One Road» σχεδίου.

Εξαγωγές και γεωγραφία: η περίπτωση της Ελευσίνας

Βέβαια αυτό έχει να κάνει με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των εξαγωγών της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του λιμανιού του Πειραιά, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει -μέσω θαλάσσιων διαδρόμων- την ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα η Amazon έχει προσεγγίσει ήδη την ελληνική κυβέρνηση για να αποκτήσει έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, προκειμένου να οργανώσει κέντρο διαλογής και διανομής, το οποίο θα εξυπηρετεί τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχτηκε λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στους οδικούς άξονες, ενώ αναμένεται να υπάρξει στενή συνέργεια με το διαμετακομιστικό κέντρο που ετοιμάζεται να φτιάξει η Cosco στην ίδια περιοχή.

Ο λόγος που επιλέχτηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με τη γεωγραφική τοποθεσία της χώρας που της επιτρέπει πρόσβαση σε όλη την περιοχή, ενώ επίσης είναι μια από τις κύριες χώρες και σημείο εισόδου για τα κινέζικα προϊόντα.

Ακόμα δεν έχουν υπάρξει πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθεί το project, ωστόσο στην αγορά συζητείται, καθώς μια επένδυση αυτού του βεληνεκούς αλλάζει τις ισορροπίες και αποτελεί τεράστιο όπλο στη φαρέτρα της εταιρείας.

Με την κίνηση αυτή από τη μεριά της Amazon, μίας εταιρείας με τζίρο 233 δισ. δολάρια, αλλάζει τελείως το τοπίο των ξένων επενδύσεων στη χώρα, κάτι που αναμένεται να φέρει κάτι άλλες μεγάλες εταιρείες στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της επένδυσης αλλά και ο χρονικός της ορίζοντας.

Κλιματική αλλαγή

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Amazon Τζεφ Μπέζος παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το οποίο ο «γίγαντας» του λιανικού εμπορίου δεσμεύεται να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού 10 χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Μπέζος αναμένει ότι το 80% της χρήσης ενέργειας από την Amazon θα προέλθει από ανανεώσιμες πηγές έως το 2024, δηλαδή το ποσοστό θα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα, ενώ μέχρι το 2030 στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Amazon συμφώνησε να αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά μεταφοράς από την εταιρεία Rivian. Τα πρώτα φορτηγά θα είναι στον δρόμο μέχρι το 2021 και εκτιμάται ότι 100.000 οχήματα θα αναπτυχθούν μέχρι το 2024. Σημειώνεται ότι η Amazon έχει επενδύσει συνολικά 440 εκατ. δολάρια στη Rivian.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ