ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ταμεία

Νέα ευκαιρία για ληξιπρόθεσμα χρέη

Νέα ρύθμιση «αλά καρτ» με βάση τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη «μαγειρεύεται» για χρέη προς Ταμεία και εφορίες. Στόχος είναι να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα ασφαλιστικά ταμεία και να… εξουδετερωθεί η κρυφή «βόμβα» των ανείσπρακτων οφειλών, που αγγίζουν τα 29 δισ. μόνο σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όπως και να επανενταχθούν στο σύστημα χιλιάδες οφειλέτες.

Σύμφωνα με την υπό επεξεργασία ρύθμιση το πλήθος και το ύψος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των οφειλετών

Σύμφωνα με την υπό επεξεργασία ρύθμιση το πλήθος και το ύψος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των οφειλετών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική του νέου πλαισίου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, είναι να προσαρμόζεται στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη, ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης.

Το ύψος και το πλήθος των δόσεων όπως και πιθανές ίσως εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα, ποσοτικά-αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η κάθε ρύθμιση να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις «πραγματικές ανάγκες», όπως λέγεται, των οφειλετών.

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και πρέπει να εγκριθεί και από τους θεσμούς πριν θεσμοθετηθεί, προβλέπει ρύθμιση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη. Κεντρική λογική της νέας ρύθμισης είναι να δώσει πρόσβαση στο ευνοϊκό καθεστώς σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως έχουν πραγματικά ανάγκη να ενταχθούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν -για παράδειγμα- με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αποκλείοντας ταυτόχρονα τους κλασικούς «μπαταχτσήδες».

Τεκμηριώνοντας ο οφειλέτης την εισφοροδοτική του ικανότητα και τον βαθμό ρευστότητάς του θα μπορεί να «κερδίζει» ένα… εξατομικευμένο πακέτο αποπληρωμής της οφειλής του βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας, κανείς δεν έχει συμφέρον να εγκαταλείψει ρυθμίσεις που ήδη εξυπηρετεί, προσδοκώντας κάτι ευνοϊκότερο.

Σε πρώτη φάση θα γίνεται διασταύρωση οφειλών. Αν δηλαδή κάποιος χρωστά στον ασφαλιστικό του φορέα και στην Εφορία, οφείλει δηλαδή και εισφορές και φόρους, τότε θα επιδιώκεται συνολική διευθέτηση του χρέους μέσα και από τη σταδιακή συνεργασία του του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) με τη ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων). Με την πρόσφατη, άλλωστε, ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεσπίστηκε το κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος.

Προσδοκία

Μέσω αυτής της μόχλευσης των δυνατοτήτων είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν να δώσουν μια σημαντική ανάσα στο σύστημα. Το 2015, για παράδειγμα, μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων εισπράχθηκαν περί τα 650 εκατομμύρια. Στόχος είναι να επανενταχτούν στο σύστημα όσοι δεν κατάφεραν να διατηρήσουν ούτε την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων –κάποιοι για τεχνικούς λόγους– αλλά και να εισπραχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα από τη… θηριώδη πίτα των χρεών που βουλιάζουν τα Ταμεία. «Δεν πρόκειται για σαφάρι» εξηγούν έμπειρα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς όλες οι διαδικασίες θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη. Στελέχη της αγοράς εξηγούν από την άλλη πως ο σχεδιασμός μιας τέτοιας ρύθμισης δεν είναι εύκολος, είναι πολύπλοκος και απαιτεί πολλή τεχνική δουλειά και χρόνο.

Η «νέου τύπου» ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί την είσπραξη των ποσών που σήμερα δεν εισπράττονται. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές (άνω των 5.000 ευρώ) που έχουν συσσωρευθεί στο ΚΕΑΟ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 από 279.767 οφειλέτες ανήλθαν σε 15,78 δισ. ευρώ.Το 38% των οφειλετών ή 107.078 άτομα έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ και το 62% ή 174.169 άτομα έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 57.284 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσης 1.049 οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, που χρωστούν το 23% του συνόλου των οφειλών, δηλαδή 2,13 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται διαδικασία για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες συνδιαλλαγής και εξυγίανσης, όπως και καθορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων κάποιες οφειλές μπορούν να χαρακτηρισθούν ανεπίδεκτες είσπραξης.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ