ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στα τρία» ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Παπαδημούλη – Άδειασμα από Τσίπρα

Η σιωπή των «προεδρικών», το «όχι» Μπαλάφα και η μισή στήριξη Βούτση μετά τις αποκαλύψεις

Τρείς «γραμμές άμυνας» με φόντο τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Παπαδημούλη έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έκδηλη είναι η αμηχανία μεταξύ των στελεχών που παρακολουθούν τις εξελίξεις, με εμφανή πλέον προβληματισμό τους.

Αν και η Κουμουνδούρου πήρε θέση χθες, κάνοντας λόγο για «πλήρεις απαντήσεις» και «απόλυτη διαφάνεια» διά του Εκπροσώπου Τύπου της, Αλέξη Χαρίτση, η δυστοκία των στελεχών να στοιχηθούν πίσω από την πλήρη στήριξη του Ευρωβουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη καταγράφηκε και… on camera, με τον πρώην υπουργό, Γιάννη Μπαλάφα να απαντά «όχι» ερωτώμενος αν θα ακολουθούσε το παράδειγμα Παπαδημούλη, παρά τη στενή σύμπλευσή τους επί χρόνια στους δρόμους της ανανεωτικής Αριστεράς, μέσω της Πλατφόρμας 10.

Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν στις διατυπώσεις του και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος σχολίασε ότι «όλοι κρινόμαστε δημόσια» με φόντο την… Παπαδημούπολη, προσθέτοντας πως «ο Δημήτρης Παπαδημούλης έδωσε τις δικές του εξηγήσεις και ερμηνείες, οι οποίες δεν απαντήθηκαν από τους κατήγορους του που τον έχουν στοχοποιήσει με αυτήν την υπόθεση ως προς τον χαρακτήρα της νομιμότητας των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχει. Μάλιστα έκανε και μια κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα, ακριβώς για να ανταποκριθεί και στο κοινό αίσθημα, να πηγαίνουν τα λεφτά αυτά στις δομές προσφύγων».

Τόσο η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής, όσο και αυτή του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για «πολύ πειστικές απαντήσεις» του κ. Παπαδημούλη αθροίζονται στις ελάχιστες δημόσιες «συντροφικές» δηλώσεις υποστήριξης του Ευρωβουλευτή, την ώρα που ηχηρή παραμένει απέναντι στο θέμα η πτέρυγα των «προεδρικών» στελεχών, επιλέγοντας την ηχηρή σιωπή και την απόσταση ασφαλείας από τα γεγονότα.

Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων έχει θορυβήσει την ηγεσία του κόμματος, με τον κ. Τσίπρα να παραδέχεται στην κομματική συνεδρίαση ότι «έχουμε πρόβλημα» με την υπόθεση Παπαδημούλη, εκτίμηση με την οποία ταυτίστηκαν όλα τα κορυφαία στελέχη. Ήδη, μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου από όλη την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις έχουν έντονο το… άρωμα Παπαδημούλη, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών της ηγετικής ομάδας.

Παρασκευή η Ευρωομάδα

Τα γκρίζα σύννεφα πάνω από την «Παπαδημούπολη» κάλυψαν χθες και τον ουρανό της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συνεδρίαση περισσότερο θυελλώδη και καθόλου ανέφελη. Η εκτίμηση, άλλωστε, ότι υπάρχει πρόβλημα καταγράφηκε από όλους τους παριστάμενους, ενώ ήδη δύο δημοσκοπήσεις που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφουν τα πρώτα ίχνη της «Παπαδημούπολης». Μολονότι τα κορυφαία στελέχη του κόμματος κατέληξαν στο να διασώσουν ότι διασώζεται μέχρι νεωτέρας, για την Παρασκευή στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωβουλευτές του κόμματος, προκειμένου να τεθούν οι νέες τους προτεραιότητες.

Την ίδια ώρα, το πέπλο σιγής για την «Παπαδημούπολη» έχει απλωθεί πάνω από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούν φυγή προς τα εμπρός, ανακοινώνοντας χθες την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» πλάι σε αυτό του «ΣΥΡΙΖΑ», σηματοδοτώντας έτσι και σε επίπεδο συμβολισμού την διεύρυνση του κόμματος, με τον Γραμματέα, Πάνο Σκουρλέτη να προτείνει να περάσει η προσθήκη χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απευθείας από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στις 27 Ιουνίου, προκειμένου να υπερκεραστούν οι όποιες εκφράσεις εσωστρέφειας.

Παράλληλα, για το Σεπτέμβριο τοποθετείται το 3ο Συνέδριο του κόμματος, όπως και η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ΜΜΕ. Κορωνίδα του μιντιακού συγκροτήματος που ετοιμάζει από το Σεπτέμβρη η Κουμουνδούρου θα είναι το ΣΥΡΙΖΑ Web TV, με στόχο τη δικτύωσή του με τοπικά και περιφερειακά κανάλια σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ώστε να εξασφαλίσει πανελλαδική κάλυψη στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Νέο όνομα, παλιοί λογαριασμοί

Η επανεκκίνηση της ανασυγκρότησης με το νέο όνομα δεν φάνηκε, ωστόσο, ικανή να κλείσει και τους παλιούς εσωκομματικούς λογαριασμούς, με δεδομένο μάλιστα ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσκρούει σε… δηλώσεις και πρωτοσέλιδα.

«Προσωπικά, αλλά νομίζω πως και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων» τόνισε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» την περασμένη Κυριακή, για να συμπληρώσει πως «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει ο αποκλειστικός εκφραστής του χώρου από την Αριστερά μέχρι την Κεντροαριστερά. Αυτές οι αντιλήψεις εκφράζουν ηγεμονισμό και νομίζω ότι τελικά είναι ατελέσφορες», τραβώντας μια κόκκινη γραμμή στα διευρυμένα όρια του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον περιέγραψε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, με αποτέλεσμα να οξυνθούν χθες στη συνεδρίαση τα πνεύματα.

Ταυτόχρονα, ως άμβλυνση των τόνων προς την πλευρά Στουρνάρα αναγνώστηκε χθες και η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου (στον ιστότοπο ieidiseis), την επομένη μόλις των «κεραυνών» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τις τράπεζες και τους τραπεζίτες από το βήμα του ΣΕΒ. «Οι τράπεζες εντέλει ενθυλακώνουν χρήμα από τα προγράμματα στήριξης για να τα διοχετεύουν μόνο στο πελατειακό τους φιλέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει μέχρι τον Μάρτιο, είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτησή του, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες για τον «τοποτηρητή» των ελληνικών τραπεζών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «Σε κάποιες στιγμές ο κ. Στουρνάρας έδειξε μια έντονη μεροληψία υπέρ της προηγούμενης κατάστασης. Θυμίζω την υποστήριξή του για την προληπτική γραμμή πίστωσης. Εμείς όμως θα κρίνουμε και στο μέλλον με βάση τις προτάσεις του και τις τοποθετήσεις του και όχι με προσωπικά κριτήρια».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ