ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ
Δημοφιλές

Στα «χαρτιά» το 2ο Γενικό Λύκειο Ασπροπύργου;

Το 2ο ΓΕΛ έχει «ιδρυθεί» απο το 2008 και 10 χρόνια μετά δεν έχει υλοποιηθεί

Σε όλους μας είναι γνωστή η πληθυσμιακή «έκρηξη» που παρατηρήθηκε ειδικά μετά το 1990 όπου μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες εγκαταστάθηκαν στην πόλη, κυρίως απο τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο Δήμος Ασπροπύργου να διαθέτει 11 δημοτικά σχολεία, 4 γυμνάσια, ωστόσο μόλις 1 Τεχνικό και 1 Γενικό Λύκειο.

Στο Γενικό Λύκειο φοιτούν 640 μαθητές. Με τους υπολογισμούς των εγγεγραμμένων για τον Σεπτέμβριο του 2018, οι μαθητές αυτοί θα υπερβούν τους 700.


Το ιστορικό

Οι παραπάνω εξελίξεις, κυρίως σε ο,τι έχει σχέση με το Γενικό Λύκειο, οδήγησαν την Ένωση Γονέων Ασπροπύργου η οποία συστάθηκε το 2016, να προωθήσει πρωτοβουλία ωστε να υλοποιηθεί στην πράξη 2ο Γενικό Λύκειο, κάτι που είχε ήδη… ιδρυθεί σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως απο το 2008.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Γονέων την 15η Μαίου 2017, ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για την αναγκαιότητα κατασκευής 2ου Γενικού Λυκείου. Εν συνεχεία πραγματοποίησαν συσκέψεις με τη διοίκηση του Δήμου, τον πρόεδρο της ΔΕΠ, Αντιδημάρχων και προέδρων α/θμιων και β/θμιων σχολικών επιτροπών παιδείας, καθως και με τον Αντιπεριφερειάρχη κο Βασιλείου στις 14/11/2017, προκειμένου το θέμα να φτάσει πιο ψηλά στην ιεραρχία της διοίκησης.

Οι απαντήσεις Γαβρόγλου

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών κατατέθηκε απο Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ερώτηση με αρ 834/1-11-17 προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.


Σχετική δημοσίευση: Στη… Βουλή το υπεράριθμο 1ο Λύκειο Ασπροπύργου


Έπειτα απο 4 μήνες απάντησε στις 16-3-2018 με τον υπ αρ 44434/Φ1 ΕΞ ο Υπουργός Παιδείας. Ανάμεσα στα άλλα, στην απάντηση, αφού αναγνωρίζει το πρόβλημα του Γενικού Λυκείου, ενημερώνει πως «Σχετικά με την οικοδόμηση νέας σχολικής μονάδας, σύμφωνα με το άρθρο 94,παρ4 του ν.3852/2010, αρμόδιος για τη στέγαση των δημόσιων σχολικών μονάδων είναι ο οικείος δήμος.»

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση του Υπουργού:


Γ. Φίλης: «Ο δήμος, έχει δρομολογήσει την απαλλοτρίωση χώρων για τη δημιουργία σχολικών μονάδων – Υποχρέωση για την κατασκευή είναι της πολιτείας»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Β/θμιας επιτροπής παιδείας του Δήμου Ασπροπύργου κο Γεώργιο Φίλη, μας ανέφερε πως η απάντηση του κου Γαβρόγλου στην ερώτηση των Βουλευτών, είναι «καταπέλτης» σε βάρος εκείνων που υποστήριζαν οτι η Δημοτική Αρχή δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια ωστε να δημιουργηθεί το 2ο Γενικό Λύκειο Ασπροπύργου.

Υπάρχει και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή του 2ου ΓΕΛ

Απόδειξη, σύμφωνα με τον κο Φίλη, είναι το οτι στο ΦΕΚ έχει δημοσιευθεί, αλλα υπάρχει και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή του 2ου ΓΕΛ. Επίσης, στην απάντηση του κου Γαβρόγλου, αναφέρεται πως υπάρχουν σωρεία εγγράφων απο τον δήμο Ασπροπύργου προς τα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση του προβλήματος.

Βολές και προς την αντιπολίτευση

Ο κ. Φίλης, τέλος, σημείωσε: «Πως είναι δυνατόν η αντιπολίτευση απο τη μια να καταψηφίζει τον προϋπολογισμό – οπου ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν και 5.5 εκατ. ευρώ για την παιδεία – και απο την άλλη να καταγγέλει τον δήμο πως δεν ενδιαφέρεται; Όπως και χει, ο δήμος, έχει δρομολογήσει την απαλλοτρίωση χώρων για τη δημιουργία σχολικών μονάδων αλλά η υποχρέωση για την κατασκευή  είναι της πολιτείας» τόνισε.

Συμπεράσματα

Απο την Απάντηση του Υπουργού Παιδείας στην στην ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, συμπεραίνεται πως το «πρόβλημα» μετατίθεται προς δερεύνηση στο υπουργείο Εσωτερικών, «δείχνοντας» αρμοδιότητα του δήμου. Αλήθεια, ακόμα και αν αυτό ισχύει, πως είναι δυνατόν η ευθύνη κατασκευής σχολικών μονάδων να είναι αρμοδιότητα των δήμων, όταν οι τελευταίοι έχουν περιοριστεί σημαντικά απο περικοπές χρηματοδότησης και η Κυβέρνηση «βάζει χέρι» ακόμα και στα ταμειακά διαθέσιμά τους;

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.


Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ