ΤΟΠΙΚΑ

Στα 4.850.000 ευρώ το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Ελευσίνας έως το τέλος του 2014

dimarxeio eleusinas 1Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τοποθέτηση γύρω από την οικονομική κατάσταση του δήμου Ελευσίνος έρχεται από τον δήμαρχο Γ. Τσουκαλά, ο οποίος εξηγεί για ποιους λόγους χρειάζεται ένας Δήμος πλεονασματικό προϋπολογισμό. Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση όπως ακριβώς κοινοποιήθηκε:

‘’Σύμφωνα με την πρόβλεψη της οικονομικής υπηρεσίας στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου θα ανέλθει στο ύψος των 4.850.000 ευρώ. Το γεγονός του πλεονασματικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ενωτικού Συνδυασμού κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας ότι θα πολιτευθεί με σύνεση και ότι δεν θα θυσιάσει την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου στο βωμό της επανεκλογής της δημοτικής αρχής. Ότι ο προϋπολογισμός θα χρηματοδοτήσει έργα αναγκαία και ώριμα για την πόλη μας. Η πολιτική επαλήθευση μιας υπόσχεσης σημαντικής και δύσκολης αναβαθμίζει τον θεσμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και ισχυροποιεί τον κοινωνικό ιστό. Για ποιους λόγους όμως χρειάζεται ένας Δήμος πλεονασματικό προϋπολογισμό;; Καταρχήν, για δύο βαθύτατα πολιτικούς λόγους: α) γιατί δημιουργεί ένα διαφορετικό πολιτικό παράδειγμα. Γιατί σε μια από τις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες μπορούν τα οικονομικά του Δήμου να παραμένουν ισχυρά. Για να συνεχιστεί αυτό το πολιτικό παράδειγμα οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι η μάχη των οικονομικών δεν κερδίζεται ποτέ άπαξ και δια παντός. Γι αυτό δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για μείωση δαπανών, εξορθολογισμό, και σύνεση. β) επιβεβαιώνει την αυτονομία κινήσεων και την αυτοτέλεια πρωτοβουλιών που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έναντι της Κυβέρνησης και της Κεντρικής εξουσίας. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί εφόσον ακολουθήσει ένα διαφορετικό τρόπο οικονομικής διαχείρισης να έχει αποτελέσματα. Η λογική αυτή δεν μπορεί παρά ταυτόχρονα να εξηγεί την υποχρεωτική γραφειοκρατία και τον έλεγχο που υφίσταται Δήμος και υπηρεσίες ακόμη και για την πιο μικρή δαπάνη. Επομένως η δημοτική αρχή (καμία δημοτική αρχή) δεν μπορεί να διαθέσει το οικονομικό της πλεόνασμα όπου θέλει και όπως θέλει. Γεγονός που οδηγεί συχνά σε καθυστέρηση, ματαίωση χρονική και πολιτική. Γι αυτό πριν την κάθε δαπάνη χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία. γ) τέλος με έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό ένας Δήμος μπορεί να έχει λόγο, να πραγματοποιεί τα υπεσχημένα καθώς επίσης να μπορεί να δώσει με ασφάλεια σάρκα και οστά στο όραμα του. Μπορεί να χρηματοδοτήσει τεχνικά έργα, κοινωνικές πολιτικές, αθλητικές υποδομές χωρίς να περιμένει αποκλειστικά και μόνο κονδύλια από προγράμματα ή άλλες πηγές. Δίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο πραγματική υπόσταση και αξία σε αυτά που σκέφτεται, σχεδιάζει και συναποφασίζει με την κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!