ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα οι θεσμοί – Από «κόσκινο» οι παροχές

Στην Αθήνα καταφθάνουν οι θεσμοί για να κάνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση έως και τις 14 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη μετά μνημονιακή αξιολόγηση ξεκινάει τη Δευτέρα στην Αθήνα από τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ οι επικεφαλής τους έρχονται την Τρίτη. Η εν λόγω αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των σχέσεων που θα έχουν με την κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ελληνική πλευρά σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων και κυρίως τα σχέδια για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές, το στίγμα των οποίων έδωσε το σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.

Σημείο κλειδί για τις διαπραγματεύσεις θα είναι το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων που θέτει η κυβέρνηση προς το εσωτερικό.

Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν τώρα, με δεδομένο ότι οι προβλέψεις της ελληνικής πρότασης θα βασίζονται σε στοιχεία του Αυγούστου στην καλύτερη περίπτωση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν παρ’ όλα αυτά να έχουν το αρχικό σχέδιο ώστε αν οι προβλέψεις για το σύνολο του 2018 επιβεβαιωθούν να μπορούν να δικαιολογήσουν και μια συζήτηση και για το 2019 ειδικά κρίσιμο θέμα των συντάξεων.

Οι αλλαγές στο Δημόσιο και η διορία για την ολοκλήρωσή τους μέχρι και το τέλος του χρόνου είναι ένα ακόμη θέμα που θα εξεταστεί από τους θεσμούς. Στην ατζέντα υπάρχουν επίσης η πορεία των αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν (Ελληνικό, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ), αλλά και η λειτουργία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Εκτός από τις εκκρεμότητες, θα περιλαμβάνουν νέους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τις τράπεζες, για την αγορά ενέργειας, για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και πολλά άλλα πεδία παρεμβάσεων κυρίως στις αγορές.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ