ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη «μάχη» των Πανελλαδικών απο τη Δευτέρα χιλιάδες υποψήφιοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διάστημα προ των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι υποψήφιοι πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, διατροφής και -περιορισμένων- επαναλήψεων, προκειμένου να διαχειριστούν το άγχος της περιόδου

Ο στόχος είναι ένας: η «κατάκτηση» μιας εκ των 77.970 θέσεων που οδηγεί στα πανεπιστήμια της χώρας.

Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες των Πανελλαδικών 2020, όπως ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να «χτίσουν» μια αποδοτική στρατηγική για το πώς θα χειριστούν τα δύσκολα θέματα κάθε μαθήματος, γνωρίζοντας ότι μόνο όταν ανακοινωθούν οι Βάσεις 2020 θα είναι σε θέση να «ζυγίσουν» με ακρίβεια το πόσο καλά έγραψαν.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των εξετάσεων του 2019

Στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο το ποσοστό επιτυχίας ήταν 86,07% και έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 10.733 υποψήφιοι. Κάτι ανάλογο περιμένουμε να συμβεί και φέτος.

Ο αριθμός των επιτυχόντων θα είναι, όμως, σταθερός.

Τα συμπεράσματα ανά επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο πεδίο ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν λιγότερα από 7.000 μόρια ήταν 4.159. Αυτοί οι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν πουθενά καθώς η χαμηλότερη βάση ήταν 8468 μόρια. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να εισήχθησαν σε σχολές που απαιτούσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα, αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία έμειναν εκτός.

Στο 2ο πεδίο η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν 4.864 μόρια και 4.913 υποψήφιοι συγκέντρωσαν λιγότερα από 7.000 μόρια. Λογικά, τουλάχιστον οι 3.500 από αυτούς πέτυχαν σε κάποια σχολή, αφήνοντας εκτός περίπου 1.400 υποψηφίους.

Η ελάχιστη βάση ήταν 6.241 μόρια αφήνοντας εκτός περίπου 2.000 υποψηφίους και στο 4ο πεδίο έμειναν εκτός περίπου 4.000 υποψήφιοι. Συνεπώς οι υποψήφιοι που δεν πέτυχαν σε καμία σχολή ήταν περισσότεροι στο 1ο και στο 4ο πεδίο. Η γενική εικόνα είναι, βέβαια, ότι σχεδόν όλοι κάπου πέρασαν. Αν μπορούν οι υποψήφιοι που εισήχθησαν με τόσα λίγα μόρια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είναι μία άλλη συζήτηση.

Το ποσοστό θέσεων για το παλαιό σύστημα

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει το ποσοστό των θέσεων των ΑΕΙ που θα δοθεί στους υποψηφίους που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα. Το ποσοστό είναι το 9,51% των θέσεων, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα είναι το 9,51% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου, που ανέρχονται σε 82.159 συνολικά.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων από Γενικό Λύκειο είναι 64.119. Ο αριθμός αυτός προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι θέσεις που αντιστοιχούν στους υποψηφίους της κατηγορίας του 10% και στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, που εισάγονται σε ποσοστό 5% των θέσεων στις Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, σε ποσοστό 10% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και σε ποσοστό 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ