ΤΟΠΙΚΑ

Στη «φάκα» μεγάλη σπείρα λαθραίων τσιγάρων στον Ασπρόπυργο και τη γύρω περιοχή

lathraia_tsigaraΕξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην ελληνική επικράτεια και μέρος αυτών εξήγαγε σε Βαλκανικές χώρες.Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 27 άτομα, ηλικίας 24 έως 60 ετών, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 34. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση άλλων 241 μελών!

Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης έρευνας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των κατηγορουμένων και εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης των μελών της οργάνωσης (Μοdus Operandi), οι διακριτοί τους ρόλοι, η διάρθρωση και η δομή της οργάνωσης, καθώς και η σχέση μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση αποτελείται από τουλάχιστον 300 μέλη, άνδρες και γυναίκες, κυρίως αλλοδαπούς και Έλληνες (με καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), δραστηριοποιούμενα στην εισαγωγή φορτίων λαθραίων τσιγάρων από Αραβικές χώρες, ακτοπλοϊκώς, μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, στην Ελλάδα και την αποθήκευσή τους σε χώρους σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Φυλή κ.τ.λ.).

Στην συνέχεια μέλη-μεταφορείς της οργάνωσης, αναλάμβαναν την εκτέλεση των παραγγελιών, μεταφέροντας ανάλογες ποσότητες τσιγάρων, σε χώρους – διαμερίσματα στην Αθήνα, όπου τα αποθήκευαν, μέχρι να τα διαθέσουν προς πώληση.

Οι διαχειριστές-διαμεσολαβητές των αποθηκευτικών χώρων, διοχέτευαν τμηματικά ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στους «DEALERS», οι οποίοι έχοντας διαμοιράσει την Αθήνα σε τομείς, τα διέθεταν προς πώληση στους πελάτες-αγοραστές, για άμεση κατανάλωση.

Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ήταν 52χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος έδινε οδηγίες σε διάφορα μέλη της οργάνωσης για τον τρόπο με τον οποίο θα διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα ενώ ήταν εκ των διαχειριστών της κεντρικής αποθήκης της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Επιπλέον καθόριζε τις τιμές διάθεσης, όριζε τον εκάστοτε «αποθηκάριο της οργάνωσης» και φρόντιζε για την νομιμοποίηση των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως, μέσω της εξαγοράς επιτυχόντων δελτίων τυχερών παιγνίων.

Ηγετικά καθήκοντα επίσης στην οργάνωση είχε και ένας 26χρονος ομογενής από το Καζακστάν ο οποίος κανόνιζε τις προμήθειες των λαθραίων τσιγάρων, χρησιμοποιώντας τον 52χρονο ως τον κύριο αποδέκτη αυτών.

Χρέη ταμία της οργάνωσης εκτελούσε 60χρονη ομογενής από το Καζακστάν, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τις οικονομικές εισπράξεις της οργάνωσης, εισπράττοντας τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις λαθραίων τσιγάρων. Δύο 44χρονοι ομογενείς από το Καζακστάν διατηρούσαν επιμέρους αποθήκες της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τρεις επίσης ομογενείς από το Καζακστάν ηλικίας 26, 41 και 52 ετών ήταν οι βασικοί μεταφορείς της οργάνωσης, οι οποίοι με διάφορα οχήματα μετέφεραν-διακινούσαν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, προς την περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Τέλος, τριάντα εκ των κατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο της διάθεσης-πώλησης λαθραίων τσιγάρων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε αγοραστές-καταναλωτές.

Διενεργήθηκαν συνολικά 31 έρευνες σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα στην Αττική, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν:

-12.207.200- λαθραία τσιγάρα (-610.360- πακέτα )
-1.290- συσκευασίες λαθραίου καπνού
-143.108- ευρώ
-63.350- δολάρια Η.Π.Α
-14 οχήματα εκ των οποίων δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα (1) Ι.Χ. Φορτηγό και μια (1) μοτοσυκλέτα
-3 επιτυχόντα δελτία τυχερών παιγνίων με συνολικό κέρδος 10.000 ευρώ.

Τον τελευταίο χρόνο, εκτιμάται ότι, από την εγκληματική οργάνωση, διακινήθηκαν συνολικά 115.788.800 λαθραία τσιγάρα , με το σύνολο των διαφυγόντων δασμών, να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 22.000.000 ευρώ.

 

σπείρα, λαθραία τσιγάρα, Ασπρόπυργος, Καζακστάν, υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνών

σπείρα, λαθραία τσιγάρα, Ασπρόπυργος, Καζακστάν, υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ