ΤΟΠΙΚΑ

Στις ράγες του εμπορικού Θριασίου 170εκ. της ΕΤΕπ

EMPOREYMATIKO-ΤΗRIASIOΜε γοργούς ρυθμούς επιχειρεί η ΓΑΙΑΟΣΕ να «τρέξει» τον διαγωνισμό για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς διακυβεύονται χρηματοδοτήσεις της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα κοινοτικά ταμεία.

Η τράπεζα έχει δεσμεύσει πόρους για τη χρηματοδότηση των κέντρων διαλογής του ΟΣΕ στο Θριάσιο, υπό την προϋπόθεση να αναπτυχθεί το τμήμα των αποθηκών από ιδιώτες επενδυτές, σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας. «Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα προχωρήσει τον διαγωνισμό και αναμένει να αναδειχθεί και ανάδοχος εντός του πρώτου τριμήνου, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΤΕπ, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα εμπορευματικό κέντρο αντίστοιχο των μεγάλων ευρωπαϊκών και υψηλής στρατηγικής σημασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επειδή η ανάπτυξη του όλου σχεδίου συναρτάται αυτονόητα με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού έργου στο Θριάσιο, προκρίνεται πλέον η ταυτόχρονη παραχώρηση τόσο του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ, όσο και του χώρου ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Εναλλακτικά και εφόσον οι σύμβουλοι της διαδικασίας το κρίνουν, μπορεί να δοθεί σε δύο τμήματα, σιδηροδρομικό και αποθηκευτικό.

Η ενιαία παραχώρηση

Ωστόσο φαίνεται πως κερδίζει ήδη έδαφος η εκτίμηση πως η ενιαία παραχώρηση μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δύο εκτάσεις. Μέριμνα της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο η αρχιτεκτονική της παραχώρησης, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον εμπορευματικό σταθμό όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Κλειδί για την επιτυχή ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου είναι η ανάπτυξη των τεσσάρων γραμμών που καταλήγουν στην έκταση του ΟΣΕ και στις οποίες πρέπει να γίνουν και επενδύσεις εξοπλισμού. Μεταξύ αυτών, και η απόκτηση και εγκατάσταση τεσσάρων γερανογεφυρών αξίας περίπου της τάξης των 17 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν τα διερχόμενα φορτία εμπορευματοκιβωτίων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ