ΤΟΠΙΚΑ

Στο Μελετάνι «όλα βαίνουν καλώς, εναντίον μας», κατά τον κ. Πανωλιάσκο

Απάντηση σε σχετική με το Μελετάνι ανακοίνωση του  κ. Θ. Πανωλιάσκου έδωσε με επιστολή – ανακοίνωση  η νέα δημοτική αρχή, η οποία φέρει τον τίτλο : ‘’ Στο Μελετάνι «όλα βαίνουν καλώς, εναντίον μας», κατά τον κ. Πανωλιάσκο’’.
Αναλυτικότερα σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
kriekouki7Η θέση του έγινε ακόμη πιο καθαρή στην εφημερίδα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε μεν, δηλ. είπε να πάνε τα μπάζα του ΜΕΤΡΟ στο Μελετάνι, αλλά το έντυσε με κάποιες φιλοσοφίες. Τώρα το ξεκαθάρισε. Αναλύει κιόλας τους λόγους και τα επιχειρήματα γιατί πρέπει να πάνε τα μπάζα στο Μελετάνι.
Καλύτερο δικηγόρο δεν θα μπορούσε να βρει η εταιρεία των εργολάβων που κατασκευάζει τη γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ.
Οι σοβαρές προτάσεις-λύσεις λέει ο κ. Πανωλιάσκος θέλουν σοβαρούς ανθρώπους. Σωστά. Θα ήμουν σοβαρή αν συμφωνούσα.
Χάλασα φαίνεται το πάρτυ.
Έγινε πράγματι σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια για να μας ανακοινώσουν όμως τις αποφάσεις που είχαν παρθεί, εν αγνοία του Δήμου όχι όμως απ’ ότι φαίνεται και εν αγνοία του κ. Πανωλιάσκου. Εγώ έφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως έπρεπε και επέμεινα ότι έπρεπε να υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και ότι έπρεπε ο  Δήμος να ερωτηθεί.
Είναι υπόθεση του Δήμου και των ανθρώπων του δεν είναι υπόθεση μιας κλειστής κάστας συμφερόντων. Πρέπει παρεμπιπτόντως να καταλάβει ο κ. Πανωλιάσκος ότι ο Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο που εκφράζουν όλο το λαό και όχι από τις παρατάξεις και τα παραμάγαζα.
Και τέλος αν μεθαύριο, παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρήσουν σε απόθεση μπαζών με 300 δρομολόγια φορτηγών την ημέρα επί 5 χρόνια, όπως λέει η μελέτη τους, με την οποία συμφωνεί ο κ. Πανωλιάσκος, ας μας ξεκαθαρίσει με ποιόν θα πάει ο κ. Πανωλιάκος με το λαό ή με τους εργολάβους;
Η Δήμαρχος
Γιάννα Κριεκούκη
Παραθέτουμε την ανακοίνωση που είχε προηγηθεί απο τον κο Πανωλιάσκο:
panoliaskos omiliia 2ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ‘’ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΙ
΄Όλόκληρη η αλήθεια για το Μελετάνι’’ 
Μας προκαλεί, τουλάχιστον, έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή έχει επιλέξει και αποφασίσει να χειριστεί το μεγάλο ζήτημα- και μεγάλη «πληγή» για τον τόπο μας- του ανενεργού περιοχής  μεταλλείου βωξίτη στο ΜΕΛΕΤΑΝΙ (θέση Μαλιαζέζα). Και μας προκαλούν έκπληξη οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής Μάνδρας- Ειδυλλίας, γιατί δεν εμπεριέχουν , ούτε στο ελάχιστο, δείγματα της σοβαρότητας που απαιτείται για το ζήτημα που κρίνει την ύπαρξη ενός «πνεύμονα πρασίνου» στην περιοχή της Μάνδρας, για το οποίο έχουν γίνει αγώνες.
Η δήμαρχος, συντηρεί  θολό τοπίο ως προς την ενημέρωση των πολιτών και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ  παράλληλα,  εξαντλεί την τοποθέτησή της επί του θέματος σε ανακοινώσεις περί… ακτιβισμού, υποτάσσοντας το διακύβευμα ενός πολύ μεγάλου και επικίνδυνου- για τον τόπο- ζητήματος  σε αποφάσεις που ελπίζουμε ότι δεν κρύβουν άλλου είδους σκοπιμότητες.
Προς  αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί οι πολίτες της Μάνδρας πρέπει να τη γνωρίζουν, αναφέρουμε οτι:
1) Σύμφωνα με τον Νόμο 3164 (ΦΕΚ 17/2-7-03) έχουν εγκριθεί οι κατάλληλες θέσεις για εγκαταστάσεις, διαχείρισης αποβλήτων, στις οποίες συγκαταλέγεται και το ΜΕΛΕΤΑΝΙ Μάνδρας.
2) Στην περιοχή του ανενεργού μεταλλείου ήδη γίνεται άναρχη εναπόθεση κάθε είδους αποβλήτων, επικίνδυνων ή μη.
3) Η μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ανενεργού μεταλλείου ( χρήση ως  αποθεσιοθαλάμου για αδρανή προϊόντα), που  κατέθεσε η εταιρεία «ΕΛΛΑΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε.» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής  η οποία και εγκρίθηκε,  με θετική εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής, περιγράφει την συντονισμένη  απόθεση των προϊόντων από τις εκσκαφές των νέων σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 (Χαϊδάρι – Πειραιά) του Μετρό προς αποκατάσταση του χώρου  και στη συνέχεια τη φύτευση του
4)Τα οχήματα με τα φορτία κατά την είσοδό τους θα διέρχονται από την εθν. Οδό, θα συνεχίζουν στα όρια δήμου Ελευσίνας και από ένα μικρό τμήμα του δήμου μας θα φτάνουν στον χώρο. Κατά την αναχώρησή τους κατά πληροφορίες, θα διέρχονται από δασικούς δρόμους και ανήκουν στην ευθύνη της δασικής υπηρεσίας.
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι:
Η Αντιπεριφέρεια  Δ. Αττικής ενεργώντας άμεσα συγκάλεσε  σύσκεψη (20-01-2015)
 με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπηρεσίες, οργανώσεις, εμπλεκόμενες εταιρείες και φυσικά τον Δήμο μας με την υποχρέωση πρόσκλησης όλων των δημοτικών παρατάξεων. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης σύσκεψης κατατέθηκαν απόψεις από τους  παρισταμένους και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η δε δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας-που δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τις παρατάξεις- εμφανίσθηκε μόνη της και ζήτησε χρόνο, αντίγραφα εγκρίσεων και μελετών προκειμένου να καταθέσει προτάσεις.
 Στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της 16/3/2015 (περίπου 2 μήνες μετά) υπήρχε το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση. Εκεί εμφανίσθηκε κάποια δικηγόρος –χωρίς να αναφερθεί  η σχέση της με τον Δήμο- η οποία έκανε την εισήγηση του θέματος, επεσήμανε τη διαφωνία με τις ληφθείσες αποφάσεις και κατέληξε στις νομικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να εμποδιστεί η έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης του ανενεργού μεταλλείου στο ΜΕΛΕΤΑΝΙ.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι, γενικά οι θέσεις της δημάρχου, της εισηγήτριας δικηγόρου και κάποιων συμβούλων της συμπολίτευσης ήταν ότι ο χώρος έχει ήδη αποκατασταθεί.
Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι: «πρόκειται για μια κατάφυτη χαράδρα και έχει συντελεστεί φυσική αποκατάσταση».
Αγνοήθηκαν δηλαδή, αθέλητα ή ηθελημένα οι κίνδυνοι που υπάρχουν, λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας και των πιεστικών αναγκών που προκύπτουν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Θανάσης Πανωλιάσκος στις  τοποθετήσεις, τόσο στη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής όσο και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας- Ειδυλλίας ανέφερε οτι:
Α-θα πρέπει να επιδιωχθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε η αυτοδιοίκηση σε όλους τους βαθμούς της να έχει πρωταρχικό λόγο και ρόλο στα θέματα τον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και τη Δυτική Αττική. Τονίζοντας παράλληλα, ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας.
Β-Γενικά οι αποκαταστάσεις όλων των ανενεργών λατομείων-μεταλλείων αντιμετωπίζονται στη χώρα μας με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Γ- Οι αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος έχουν αποδείξει, ότι ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε άναρχο σκουπιδότοπο.
Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει οριστικά με την αποκατάσταση του χώρου, αποκλείοντας οριστικά  τη χρήση του από την πολιτεία ως υποδοχέα των όποιων αποβλήτων, επικίνδυνων ή μη.
Τα σοβαρά ζητήματα απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση
Για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  σοβαρή αντιμετώπιση είναι  η διασφάλιση με συζήτηση και  λήψη απόφασης  – σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες –  του αυστηρού ελέγχου των μεταφερόμενων φορτίων μπαζών.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταστήσουμε, στην πράξη, κενό  περιεχομένου το  Νόμο 3164 (ΦΕΚ 17/2-7-03) που «ορίζει» το ΜΕΛΕΤΑΝΙ ως χώρο διαχείρισης απορριμμάτων!
Βέβαια σοβαρές προτάσεις- λύσεις απαιτούν και  σοβαρούς ανθρώπους για να τις προωθήσουν!!!’’

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ