ΤΟΠΙΚΑΑΧΑΡΝΕΣΦΥΛΗ

Στο Μενίδι και το Ζεφύρι με Land Cruiser 20ετίας από… το Κόσοβο

Καθημερινά οι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας παίζουν “κορώνα-γράμματα” τη ζωή τους. Κι όλα αυτά χωρίς να διαθέτουν καλοσυντηρημένο σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και τα ανάλογα οχήματα…

Παρόλο που η ΕΛ.ΑΣ. πρόσφατα έβαλε στο στόλο της 25 ημιθωρακισμένα Toyota Land Cruiser, δωρεά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πάμπολλα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζουν καθημερινά, αφήνουν πολλά από αυτά εκτός δράσης.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα newsauto.gr, τα αυτοκίνητα αυτά  προέρχονται από την ειρηνευτική δύναμη EULEX στο Κόσοβο, η οποία τα αντικατέστησε με καινούργια. Τα πάνω από εικοσαετία Toyota Land Cruicer είναι ταλαιπωρημένα έχοντας “γράψει” εκατομμύρια, δύσκολα χιλιόμετρα.

Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για την Ελληνική Αστυνομία έχοντας υψηλή κατανάλωση, αφού διαθέτουν μεγάλους και παλαιάς τεχνολογίας κινητήρες -άνω των 4.000 cc- οι οποίοι κινούν ένα βαρύ (λόγω θωράκισης) αμάξωμα και με τετρακίνηση (επίσης επιβαρύνει την κατανάλωση), ενώ και η συντήρησή τους θέλει εξειδίκευση, δηλαδή εκπαίδευση. Όλα τα παραπάνω φυσικά, στοιχίζουν…

Είναι χαρακτηριστικό πως τα συγκεκριμένα οχήματα μαζί και με τα υπόλοιπα που αντικαταστάθηκαν από την EULEX, είχαν βγει σε δημοπρασία. Τα συγκεκριμένα δεν αγοράστηκαν από κανέναν, ακόμα και όταν έριξαν τις τιμές του στο ναδίρ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μην έχοντας τι να τα κάνει, τα δώρησε στην Ελλάδα η οποία και τα δέχτηκε, ακόμα και όταν οι ειδικοί περί θωρακίσεων, τόνιζαν ότι δεν είναι και τα πλέον κατάλληλα για τα όπλα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες στη χώρα μας, αφού η θωράκισή τους ίσως να μην προστατέψει 100%, από τις ριπές ενός πολεμικού όπλου, όπως το Καλάσνικοφ.

Παράλληλα η υψηλή κατανάλωση είναι ένα θέμα, αφού αυτά διαθέτουν μεγάλους, παλαιάς τεχνολογίας κινητήρες -άνω των 4.000 κ.εκ.- οι οποίοι κινούν βαριά (λόγω θωράκισης), τετρακίνητα οχήματα, ενώ και η συντήρησή τους θέλει εξειδίκευση.

Σημειώστε πως τα δέκα από αυτά τα οχήματα έχουν δοθεί στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής, συμβάλλοντας έτσι στο επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης των δυτικών συνοικιών της Αττικής.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δραστηριότητα πέντε επιπλέον ΟΠΚΕ σε περιοχές τις Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια κ.ά. Σημειώστε πως από τα υπόλοιπα 15 Land Cruiser, τα 10 εχουν δοθεί  σε δυνάμεις της Αττικής, ένα στη Κρήτη και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ