ΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Στο προσκήνιο ο εκσυγχρονισμός και οι πράσινες λύσεις για το Λιμάνι της Ελευσίνας

Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Χρηστών Λιμένα Ελευσίνας

Θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος απασχόλησαν το Συμβούλιο Χρηστών Λιμένα Ελευσίνας κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του έτους που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 Απριλίου, υπό την προεδρία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) Α.Ε. κ. Απόστολου Καμαρινάκη.

Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η Ο.Λ.Ε. Α.Ε., προκειμένου να απομακρυνθούν επικίνδυνα – επιβλαβή πλοία και ναυάγια από τον κόλπο Ελευσίνας.

Ήδη τον τελευταίο χρόνο απομακρύνθηκαν οριστικά από την περιοχή της Ελευσίνας 8 επικίνδυνα – επιβλαβή πλοία και ναυάγια, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την οριστική απομάκρυνση ακόμη 4 πλοίων το προσεχές διάστημα.

Το Συμβούλιο Χρηστών Λιμένα αναγνώρισε την ανάγκη δημιουργίας «πράσινου» διαλυτηρίου σκαφών στην Ελλάδα, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της εγκατάλειψης πλοίων στα ελληνικά λιμάνια και να επιλυθεί το σχετικό πρόβλημα των πλοιοκτητών.

Επιπλέον, από την πλευρά της Ο.Λ.Ε. ΑΕ τέθηκε προς συζήτηση και το θέμα της χρήσης επαγγελματικού τύπου drone, στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου σχεδίου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης (Port Contingency Plan) στη λιμενική ζώνη της δικαιοδοσίας του.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών που, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  1. Λειτουργία Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Ελευσίνας και διαδικασίες ελέγχου διαβατηρίων και τελωνειακού ελέγχου πληρωμάτων πλοίων από / προς τρίτη χώρα (Extra Schengen).
  2. Πλοηγικές υπηρεσίες προς τα ελλιμενιζόμενα πλοία στο Λιμένα Ελευσίνας και στην ευρύτερη Λιμενική Ζώνη της αρμοδιότητας του.
  3. Ενεργειακή αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αναγκών ηλεκτροδότησης των ελλιμενιζόμενων πλοίων από την ξηρά (cold ironing).
  4. Δικαιώματα αγκυροβολίας και τιμολογήσεις σε πλοία της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων που αγκυροβολούν στη Θαλάσσια Ζώνη Λιμένα Ελευσίνας και Ασπροπύργου.
  5. Ωράριο λειτουργίας του Λιμένα καθ΄ όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες.
  6. Παρεχόμενες υπηρεσίες – Είσπραξη τελών από μέρους του λιμένα.
  7. Προσβασιμότητα ΑμεΑ σε χώρους αρμοδιότητας της Ο.Λ.Ε. ΑΕ, ανοιχτούς για το κοινό.

Στο Συμβούλιο Χρηστών Λιμένα Ελευσίνας συμμετέχουν και εκπροσωπούνται οι εξής φορείς:

 • Περιφέρεια Αττικής
 • Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.)
 • Δήμος Ελευσίνας
 • Ομοσπονδία Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδας (Ο.Ν.Π.Ε.)
 • Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (Ο.Φ.Ε.)
 • Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ)
 • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.)
 • Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ν.Ε.Ε.)
 • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς
 • Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.)
 • Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (Ε.Ε.Ν.Μ.Α.)
 • Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας
 • Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Προσκεκλημένοι στη συνεδρίαση ήταν ο Διευθυντής του Τελωνείου Ελευσίνας και ο Λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας.

Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένα Ελευσίνας προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2021.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ