ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Στο Στρασβούργο ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου, Βασίλης Καψάλας, μετά τη διάκρισή του στο Διαγωνισμό Euroscola

H μία διάκριση διαδέχεται την άλλη για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Μετά την προσομοίωση των οργάνων της Ε.Ε. στο ΕΚΠΑ, την απονομή του τίτλου του Σχολικού πρέσβη του Ε.Κ., έρχεται η διάκριση στο διαγωνισμό Euroscola.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA στις 31 Ιανουαρίου 2019. Στην ημερίδα αυτή θα συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής εκλήθη να εκπροσωπηθεί από είκοσι τέσσερις (24) μαθητές από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διεξήχθη διαγωνισμός για την επιλογή των μαθητώνμε θέμα:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες. Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, το ΕΚ συναποφασίζει με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης σε μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας και επίσης αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Έχει αυξημένες εξουσίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ασκεί δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων και είναι απαραίτητη η συναίνεση του στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Μάιο του 2019 οι ευρωπαίοι πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη των 705 Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική φυσιογνωμία της Ένωσης; Θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εκφράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την εντολή  των πολιτών της Ένωσης οι οποίοι με την ψήφο τους θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης;»

Στην επιλογή των μαθητών, εκτός από το βαθμό της εργασίας- έκθεσης, λήφθηκαν υπόψη τα εξής κριτήρια:
1. Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας
2. Καλή γενική επίδοση στα μαθήματα του σχολείου
Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στην έκθεση και τα άλλα κριτήρια συνεκτιμήθηκαν βάσει μοριοδότησης (έκθεση 60%, ξένη γλώσσα 20%, επίδοση 20%).
Ο Βασίλης Καψάλας κατετάγη 2ος σε σύνολο 200 διαγωνιζόμενων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, 1ος στη Δυτική Αττική.
Ο διακριθείς μαθητής μας είπε : «Μεγάλη τιμή και περηφάνια που θα εκπροσωπήσω το σχολείο μας στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Σίγουρα, οι προηγούμενες δράσεις συνέβαλαν στην διεύρυνση των γνώσεων μου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανα της, γνώσεις που προαπαιτεί ο διαγωνισμός. Θα προέτρεπα τους συμμαθητές μου να μη φοβούνται να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις. Αν και απαιτούν πνευματικό μόχθο, η ικανοποίηση και οι εμπειρίες που αποκομίζει κανείς είναι ασύγκριτες. Σαν νέοι, άλλωστε, οφείλουμε να εξελίσσουμε τον κόσμο με τη δημιουργικότητα του χαρακτήρα μας και την αδιάλειπτη ενέργεια της ηλικίας μας. Γι’ αυτό η πνευματική εγρήγορση και καλλιέργεια είναι παραπάνω από απαραίτητες!»

Η κυρία Σκληρού ως υπεύθυνη των παραπάνω δράσεων μας ανέφερε ότι :
και οι επτά (7) μαθητές του Λυκείου που διαγωνίστηκαν, Χαλκιά Ευτυχία και Συμεωνίδης Ανδρέας από την Γ΄ Τάξη Καψάλας Βασίλειος, Λιάκου Χρυσάνθη , Μαυρέλη Χριστίνα, Νοδάρα Γεωργία και Τσολαρίδου Αυγή από τη Β΄ Τάξη, στάθηκαν αξιοπρεπώς στο διαγωνισμό, με υψηλή βαθμολογία στην έκθεση σ ένα τόσο απαιτητικό θέμα και αξίζουν όλοι συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους. Επίσης όλοι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές αισθάνθηκαν περήφανοι για την διάκριση του Βασίλη σαν να είχαν διακριθεί εκείνοι και δεν περίμεναν κάτι λιγότερο από κείνον. Μια διαπίστωση που την έκανε ακόμη περήφανη για τους μαθητές της. Ακόμη υπάρχει ευγενής άμιλλα.

Όπως μας τόνισε η κυρία Σκληρού πρόκειται για μαθητή με εξαιρετικό ήθος και επίπεδο γνώσεων, αυτό διαπιστώνεται εξάλλου απ την παραπάνω τοποθέτησή του, επομένως επάξια θα εκπροσωπήσει το σχολείο του, τον τόπο του, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, στην ημερίδα στο Ε.Κ. Τέλος ευχήθηκε και προέτρεψε, όπως και ο μαθητής της, να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι μαθητές και να δηλώνουν συμμετοχή σε ανάλογες δράσεις, ώστε να έχουν την δυνατότητα τέτοιων εξαιρετικών εμπειριών.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ