ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι η αναβολή επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

fpa1Η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε η φημολογία ότι το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα ανέβει στο 23% φαίνεται οδήγησε τους ιθύνοντες σε δεύτερες σκέψεις.

Έτσι, τώρα αναζητείται τρόπος ώστε να εξαιρεθούν τα ιδιωτικά σχολεία από το 23% κάτι που εκτίνασσε τα δίδακτρα στα ύψη. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεπεράσει τις 100.000 οι υπογραφές πολιτών που τάσσονται κατά της αύξησης του ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή, χθες η Κομισιόν σε ερώτηση της Ν.Δ. απάντησε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στην εκπαίδευση αντίκειται στην κοινοτική οδηγία.

Η επιβολή του ΦΠΑ ήρθε αναδρομικά από 1ης Ιουλίου στα δίδακτρα κολεγίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων δια βίου μάθησης όταν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών επιφορτίζοντας τις σχολές με το πρόβλημα της μερικής ή ολικής απορρόφησης του φόρου και τους γονείς με το πρόβλημα της εκ των υστέρων αύξησης των διδάκτρων.

Με βάση τα στοιχεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων η επιβολή του ΦΠΑ μπορεί να επιβαρύνει τα δίδακτρα για ένα μόνο παιδί από 500 μέχρι και 3.500 ευρώ τον χρόνο στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα εκ των υστέρων ως αντιστάθμισμα της μετάταξης του βόειου κρέατος από το 23% στο 13%.

Έως και χθες, και πριν από την παράδοση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο προσπαθούσε να βρει λύση για το «πάγωμα» της επιβολής ΦΠΑ. Βεβαίως αυτό σημαίνει εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά αναμένεται ετήσια αύξηση εσόδων 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά και 168 εκατ. ευρώ για το 2015.

Μετά και την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποφασίσει το «πάγωμα» της απόφασης. Την επανεξέτασή της ζήτησαν χθες και οι βουλευτές του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέροντας ότι «η επιβολή ΦΠΑ θα έχει αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω των αρνητικών επιπτώσεών της στον κλάδο της εκπαίδευσης». Κατά της επιβολής ΦΠΑ ετάχθη και η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Οδηγούνται σε αιφνίδια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος χιλιάδες μαθητές. Οδηγούνται στην ανεργία εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων», ανέφερε.

Για το ίδιο θέμα, σύσκεψη οργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για να πιέσει την κυβέρνηση, ενώ θα αναζητηθεί λύση και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Μάλλον, όμως, οι επιταγές της προεκλογικής περιόδου θα αφήσουν χωρίς αντικείμενο την επιτροπή.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ