ΤΟΠΙΚΑ

Στο χείλος του γκρεμού το Δρομοκαϊτειο

dromokaiteio_387649150Στενάζει από ελλείψεις το Δρομοκαϊτειο σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το Σωματείο το νοσοκομείο εφημερεύει για όλη τη χώρα δύο ημέρες (24ωρα) την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) και εισάγει 30-40 ασθενείς σε κάθε εφημερία.

Οι ασθενείς που εισάγονται εκ των οποίων το 70% με Εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό, είναι πολύ περισσότεροι από τις διαθέσιμες για κάθε εφημερία κλίνες, καθώς το νοσοκομείο διαθέτει 160 κλίνες οξέων περιστατικών  και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της εφημερίας διατάσσει το σύνολο των κλινών του Νοσοκομείου.

Εξαιτίας αυτού νεοεισερχόμενοι ασθενείς οξέα περιστατικά, νοσηλεύονται σε Νοσηλευτικά Τμήματα χρονίων πασχόντων ή στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα (αν και νέοι σε ηλικία) ή στο τμήμα μέσης Νοσηλείας.

Όπως λένε, το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις την τελευταία δεκαετία και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε Νοσοκομείο που χαρακτηρίζεται πυλώνας της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας,  με ανεπτυγμένες κλίνες άνω των 600 και πλήθος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το έτος 2008 υπηρετούσαν 650 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και σήμερα αν και εντατικοποιήθηκε η εργασία εξαιτίας της οικονομικοκοινωνικής κατάστασης, είναι 250 εργαζόμενοι λιγότεροι, σε 1.000 οργανικές θέσεις.

Σε Νοσηλευτικά Τμήματα των 40 ασθενών η κάθε βάρδια καλύπτεται από μία νοσηλεύτρια με αυξημένη επικινδυνότητα και έχουν να αντιμετωπίσουν και τους τακτικούς ξυλοδαρμούς ασθενών ή προσωπικού από ασθενείς σε διέγερση.

Το Νοσοκομείο στενάζει από την έλλειψη κονδυλίων. Εφέτος προϋπολογίστηκαν 5 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι πολύ λιγότερα των αναγκών και μέχρι σήμερα εκταμιεύθηκαν 200.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι οφειλές σε προμηθευτές ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ και απειλούν να διακόψουν τις προμήθειες ενώ κάποιοι διέκοψαν ήδη τις προμήθειες υλικών διατροφής και υγειονομικού υλικού.

Το διαιτολόγιο των ασθενών προσαρμόστηκε με βάση την οικονομική στενότητα του Νοσοκομείου. Χωρίς τα απαραίτητα υλικά (κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.α.), υποβαθμίστηκε η ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό. Προβλήματα στην προμήθεια υλικών διατροφής αντιμετωπίζουν και οι φιλοξενούμενοι στους Ξενώνες με αποτέλεσμα να μαγειρεύουν οι ίδιοι.

Το νοσοκομείο οφείλει χρήματα πολλών μηνών στους εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από πέντε μήνες, αν και οφείλουν από ιδία κεφάλαια να εξοφλούν το μισθό τους.

Το Δρομοκαϊτειο είναι υπό κατάρρευση όπως σημειώνει το Σωματείο και μαζί του θα συμπαρασύρει συνολικά το σύστημα δημόσιας ψυχικής υγείας, γι αυτό καλούν τον Υπουργό Υγείας να επέμβει όσο είναι καιρός με στόχο να χρηματοδοτηθεί το νοσοκομείο ενώ ζητούν να διευθετηθεί και το σύστημα εφημεριών των Ψυχιατρικών Μονάδων με την διάθεση του συνόλου των ανεπτυγμένων Δημόσιων Μονάδων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ