ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2% ρίχνει η Κομισιόν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ενώ τον περασμένο Μάιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% - Για φέτος «βλέπουν» ανάπτυξη 2%

Η Κομισιόν ζητά διατήρηση της δημοσιονομικής πορείας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% τον περασμένο Μάιο.  Ωστόσο, η Επιτροπή αφήνει «παράθυρο» να πλησιάσει η ανάπτυξη το 2,3% τόσο την προσεχή χρονιά όσο και το 2020, εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία για τις συντάξεις και τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Για τη φετινή χρονιά η Επιτροπή εκτιμά ότι θα κλείσει με ανάπτυξη 2%, οριακά υψηλότερα σε σχέση με την εαρινή πρόβλεψη για 1,9%.

fvtografies-kmis-1
Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα

Καμπανάκι για “μη δημοσιονομική αλλαγή”

Η Κομισιόν κάνει επίσης σαφή αναφορά στη διατήρηση της δημοσιονομικής πορείας για τα επόμενα έτη έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 3,9% επί του ΑΕΠ και με το πακέτο μέτρων που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση – θεσμοί θα φτάσει στο 3,5% επί του ΑΕΠ.

«Οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική το 2019 και το 2020. Αυτό προβλέπεται να οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ (με βάση τον ορισμό του προγράμματος του ESM)», αναφέρει η Κομισιόν. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 το υπουργείο Οικονομικών προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ, εάν μειωθούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα. Συνεπώς, προκύπτει μια απόσταση 0,24% του ΑΕΠ (περίπου 430 εκατ. ευρώ).

Στις σημερινές φθινοπωρινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέτει ότι «οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 συνεχίζονται και το τελικό πακέτο μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Σε αυτή την περίπτωση, οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλότεροι και μπορεί να φθάσουν το 2,3% του ΑΕΠ το 2019-20, ευθυγραμμιζόμενοι με τις προηγούμενες προβλέψεις».

Κίνδυνοι

Μεγάλο ρίσκο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η πιθανότητα αλλαγής των δημοσιονομικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως το 2020, όπως και οι εξωγενείς εξελίξεις που μπορούν να εκτροχιάσουν την οικονομία.

Σύμμαχος των πρωτογενών πλεονασμάτων σύμφωνα με την Επιτροπή είναι το «ταβάνι» δαπανών στους τομείς υγείας και στις νέες προσλήψεις, αλλά και «τα αυξανόμενα οφέλη των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ