ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή δήμων στα οργανικά απορρίματα

organika aporrimataΗ ενθάρρυνση των πολιτών στην αυτοδιαχείριση των οργανικών απορριμμάτων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους δήμους της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας. Με τον διαχωρισμό και την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή εμπεδώνεται στα νοικοκυριά η περιβαλλοντική συνείδηση και η σημασία της ανακύκλωσης, ενώ μειώνεται σημαντικά και ο όγκος των αποβλήτων προς τα ΧΥΤΑ. Φωτεινό παράδειγμα ο δήμος Ελευσίνας, που έχει εδώ και χρόνια υιοθετήση εναλλακικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων, γλιτώνοντας την πόλη από τόνους σκουπιδιών και ταυτόχρονα εξοικονομώντας χρήματα. Για παράδειγμα, πέρυσι διατέθηκαν νέοι κάδοι κομποστοποίησης σε Ελευσίνα-Μαγούλα. Στον δήμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 600 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης. Αποτέλεσμα αυτού, να παράγονται περί τους 100 τόνους κομπόστ ετησίως. Δυστυχώς όμως στους περισσότερους δήμους, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, η σπάταλη στη διατροφή συνεχίζεται με το ποσοστό των οργανικών απορριμμάτων εντός των κάδων, να είναι πάρα πολύ υψηλό, και η ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη τέτοιων προγραμμάτων να είναι ελλιπής. Στο μεταξύ, στον δήμο Αθηναίων διευρύνεται συνεχώς η αξιοποίηση υπολειμμάτων τροφών στην Αθήνα, με την τοποθέτηση των ειδικών καφέ κάδων κομποστοποίησης σε εμπορικές περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Στο Γκάζι, εστιατόρια και καφετέριες μπορούν να πετούν τα υπολείμματα από την παρασκευή του φαγητού αλλά καιαποφάγια, σε ξεχωριστούς κάδους που τοποθέτησε ο δήμος Αθηναίων. «Σαρανταπέντε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, που στόχο έχει την παραγωγή κόμποστ (είδος εδαφοβελτιωτικού) από υπολείμματα τροφών» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ανδρέας Βαρελάς και σημείωσε: «Εκτός από τις επιχειρήσεις συμμετέχουν και κάτοικοι της περιοχής, συλλέγοντας τα υπολείμματα τροφών σε κομποστοποιήσιμη σακούλα από καλαμπόκι, η οποία αποσυντίθεται πλήρως κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης». Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών ξεκίνησε τον Οκτώβριο στην οδό Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια με ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά την πιλοτική εφαρμογή. Η πρώτη ανάλυση έδειξε καθαρότητα υλικού 92%, γεγονός που οφείλεται αφενός στην καλή συνεργασία Δήμου-δημοτών και τη μελετημένη εκστρατεία ενημέρωσης, αφετέρου στην εκτεταμένη χρήση κομποστοποιήσιμων σακουλών.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ