ΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Συζητείται μεταφορά του λιμανιού Ελευσίνας στον Σκαραμαγκά Σημαντική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελευσίνας

700x0-cmiq20140924225295f1693Μόνο αδιάφορη δεν ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ελευσίνας οπου συζητήθηκαν 3 πολύ ενδιαφέροντα θέματα για την πόλη αλλα και την περιοχή γενικότερα. Το πρώτο θέμα ήταν ενημέρωση απο τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας για τα θέματα δικαιοδοσίας του οργανισμού, το δεύτερο ήταν συζήτηση σχετικά με τον παροπλισμό πλοίων στον κόλπο της πόλης και υποθαλάσσια κατασκευή αγωγού υγρών καυσίμων των ΕΛΠΕ και το τρίτο ενημέρωση επι του απολογισμού των Αισχυλείων 2015.

Με την έναρξη της συνεδρίασης αναφέρθηκε πως για δέκα χρόνια έχει να παρευρεθεί πρόεδρος του ΟΛΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο γι αυτό ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του προέδρου, Σπύρου Μιχαήλ. Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΟΛΕ κος Μιχαήλ αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που παρέλαβε απο την προηγούμενη διοίκηση. Ενώ έχει αναλάβει εδω και 4 μήνες, σημείωσε χαρακτηριστικά πως παρέλαβε “έναν ρημαγμένο οργανισμό” και ένιωσε ντροπή και ως δημότης της περιοχής. Για το θέμα των αδειοδοτήσεων στην περιοχή των ναυπηγείων Σάββα τόνισε πως “αν δώσω άδεια είναι σαν να αφαιρώ το αίμα απο έναν ζωντανό οργανισμό” λέγοντας πως η εταιρία του κου Σάββα χρωστάει 2 εκατομμύρια στο Δημόσιο. “Όσο είμαι εγω πρόεδρος δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για διαλυτήριο πλοίων στην περιοχή” ανέφερε. Στη συνέχεια δήλωσε πως απο την ανάληψη των καθηκόντων του ξεκίνησε η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων με τα ναυάγια, μεταφέρθηκαν τα εγκαταλελειμμένα πλοία στη Βλύχα για ευκολότερο έλεγχο, ενω έντονος ήταν ο προβληματισμός του για τις εκτάσεις του ΟΛΕ οι οποίες κινδυνεύουν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες – πράγμα που σημείωσε πως προσπαθεί να αποφύγει.

“Προσπάθεια μου είναι να παραχωρηθεί το παράκτιο μέτωπο στον Δήμο και τους δημότες”

Η πιο σημαντική δήλωση του προέδρου του ΟΛΕ κου Μιχαήλ ήταν η τοποθέτησή του σχετικά με τη σκέψη να μεταφερθεί το λιμάνι της Ελευσίνας στον Σκαραμαγκά, ωστε να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση του παράκτιου μετώπου στον Δήμο και τους δημότες, καθως η σκέψη για μεταφορά του λιμανιού στη Βλύχα είναι προβληματική. Όταν αναφέρθηκε σε αυτό, υπήρχαν αντιδράσεις απο τους παρευρισκόμενους. Ανέφερε επίσης πως τα σχέδια της προηγούμενης διοίκησης σχετικά με τη μεταφορά του Λιμανιού στην περιοχή Βλύχα μιλούσαν για μπάζωμα 524 στρεμμάτων. Γι αυτό και απορρίφθηκε η μεταφορά στην περιοχή αυτή. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε πως το φορτίο Slop που υπάρχει στα ναυπηγεία Σάββα μοιάζει σαν μια μικρη “Συρία” λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου. “Επιδιώκουμε άμεση διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για την αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης” σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος κος Βαμβακάς στάθηκε στην αναφορά του προέδρου του ΟΛΕ σχετικά με τη μεταφορά του Λιμανιού στο Σκαραμαγκά, είπε στο σώμα πως όταν ο συνδυασμός του είχε εκφράσει παρόμοια σκέψη στο παρεθλόν, προπηλακίστηκε.

Ο κος Κοροπούλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως στον χώρο του λιμανιού της Ελευσίνας πραγματοποιείται καθημερινά ένας “προκλητικός βιασμός”. Σε άλλη τοποθέτησή του ο κος Μιχαήλ απαντώντας στα ερωτήματα δήλωσε πως “δεν βλέπουμε τη Βλύχα σαν νεκροταφείο” σημειώνοντας πως αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων πλοίων, ενω αναφερόμενος για άλλη μια φορά στην προηγούμενη διοίκηση έκανε λόγο για “κατάρρευση”του Οργανισμού. “Θα ζητήσουμε παρέμβαση του Εισαγγελέα καθώς έχουν χαθεί φάκελοι, μελέτες, κλπ” έκλεισε. Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κος Γιώργος Τσουκαλάς ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί ιδιαίτερα με τη σκέψη μεταφοράς του Λιμανιού στον Σκαραμαγκά, καθώς το όνομα της Ελευσίνας έχει συνδεθεί με την παρουσία του Λιμανιού και όχι μόνο. Σε επόμενα φύλλα μας θα έχουμε παραπάνω λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν.

Ε.Λιάκος

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ