ΤΟΠΙΚΑ

Συνέντευξη: Γ. Κουμουτσάκος: "Η Αττική δεν αντέχει άλλο να παραμένει ‘’όμηρος’’ μιας αναχρονιστικής διοίκησης"

Σ τις λέξεις Δουλειές-Ανάπτυξη-Διαφάνεια-Αλληλεγγύη, συνοψίζει το όραμά του για την Αττική, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε συνεντευξή του, υπόσχεται να δουλέψει εντατικά για να κλείσει τις τέσσερις αυτές μεγάλες «πληγές» που «πονάνε» την Αττική και τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της.

– Κύριε Κουμουτσάκο ποιο είναι το όραμά σας για την Αττική και πόσο έμπειρο θεωρείτε τον εαυτό σας για το συγκεκριμένο έργο;

Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν το όραμα και πρόγραμμα μας για την Αττική: Δουλειές-Ανάπτυξη-Διαφάνεια-Αλληλεγγύη. Σε αυτούς τους τομείς χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά, γιατί εκεί βρίσκονται οι τέσσερις μεγάλες πληγές που «πονάνε» την Αττική και τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές, τις πρόχειρες και «στο πόδι» παρεμβάσεις, τις φιλικές «εξυπηρετήσεις», τα εγκαίνια μακέτας. Η Αττική δεν αντέχει άλλο να παραμένει «όμηρος» μιας ξεπερασμένης και αναχρονιστικής διοίκησης. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή πορείας, αλλαγή προσώπου. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι η 5ετής πορεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία επιστεγάστηκε με την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή της χρονιάς το 2013 στον τομέα αρμοδιότητός μου, αποτελεί εχέγγυο και έμπρακτη απόδειξη ότι διαθέτω και την πείρα και τις γνώσεις και το μεράκι για να προσφέρω στον τόπο μου και από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής.

– Ήταν δική σας ιδέα ή του Πρωθυπουργού να περάσετε από την Ευρωβουλή στην Περιφέρεια;

Ξεκίνησα τον αγώνα για να αλλάξει πρόσωπο η Περιφέρεια της Αττικής μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού στο Στρασβούργο πριν από δύο περίπου μήνες. Ως γέννημα θρέμμα της Αθήνας, ένιωθα πάντα ότι η Αττική μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μια καλύτερη μοίρα. Ότι αξίζει να κάνει στροφή στο μέλλον. Γι’ αυτό και δε δίστασα να δεχθώ αυτήν την πρόταση εμπιστοσύνης. Άφησα λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κλείνοντας την εκεί θητεία μου, 60 σχεδόν μέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, και στρατεύτηκα σ’ έναν αντικειμενικά δύσκολο αγώνα. Γιατί είναι ένας αγώνας που αξίζει, που δικαιούται και ζητά η Αττική και οι άνθρωποί της.

-Υπάρχουν αμέτρητοι άνεργοι στην Αττική και άνθρωποι που έχουν πληγεί από την κρίση.

Τι θα κάνετε για αυτούς; Η Αττική όπως και ολόκληρη η χώρα, διψά για δουλειές, με το πρόβλημα να είναι οξύτερο στους νέους. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε με σχέδιο έξυπνων και βιώσιμων προτάσεων δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και τη νέα επιχειρηματικότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει να στηρίξουμε τα start up μοντέλα και να αξιοποιήσουμε προγράμματα απασχόλησης. Στη φαρέτρα μας έχουμε όπλα όπως ο πολιτιστικός πλούτος, οι κόμβοι μεταφορών, ο τουρισμός, ακόμη και η πρωτογενής παραγωγή. Η πρόταση που έχουμε ήδη κάνει αφορά στην ίδρυση ενός Πρότυπου Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας,  όπου θα παρέχεται σε νέους η αναγκαία τεχνογνωσία  για να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες και τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Να έρθουν κοντά νέες ιδέες, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν και να «αρπάξουν» τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Αυτά ενισχύουν την απασχόληση, όχι η προχειρότητα και η πλήρης άγνοια των σύγχρονων απαιτήσεων.

– Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας εκτός από δυνατότητες έχει και μεγάλα προβλήματα. Ποιό μέτρο είναι αυτό που θα υλοποιήσετε σίγουρα αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης;

Έχω ήδη δεσμευθεί να εξαντλήσω όλες μου δυνάμεις ώστε να λυθεί το θέμα των αστέγων, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που προσβάλλει και τον πολιτισμό και τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, κάνει κακό στην ανάπτυξη και δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας. Είναι αδιανόητο τον 21ο αι. στην πρωτεύουσα μιας χώρας της ΕΕ, να υπάρχουν στο δρόμο άνθρωποι, να κοιμούνται στο δρόμο και να επαιτούν. Το ζήτημα των αστέγων συνιστά προσβολή για τον πολιτισμό. Ως περιφερειάρχης, σε συνεργασία με τους δήμους, την εκκλησία και τα κοινωνικά ιδρύματα, και αξιοποιώντας τα κονδύλια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την επίλυση του ζητήματος των αστέγων. – Ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, είναι εκείνο των απορριμμάτων. Ποιος είναι ο σχεδιασμός από τη μεριά σας; Όπως γνωρίζουμε όλοι πια, ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει φτάσει σχεδόν στο όριό του. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να δοθεί παράταση, η οποία όμως δεν δίνει οριστική και ουσιαστική λύση. Η εφαρμογή ενός επικαιροποιημένου και αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Δεν πρέπει ωστόσο να αφήσουμε απ’ έξω τις τοπικές κοινωνίες, με τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε αν οι κινήσεις που έχουν γίνει είναι σωστές, αν οι τεχνολογίες που συζητιούνται είναι πραγματικά αποτελεσματικές, καθώς και ποιές είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι είμαι υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, υπό τρεις προϋπόθέσεις: α) της προστασίας του περιβάλλοντος β) της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου και γ) της μη μετακύλισης του κόστους στους πολίτες.

– Πως κρίνετε την θητεία του νυν Περιφερειάρχη κ. Σγουρού;

Η αξιολόγηση της θητείας ενός αιρετού γίνεται πρωτίστως από τους πολίτες. Η θετική ή η αρνητική τους ψήφος θα καταδικάσει ή θα επιβραβεύσει το έργο του. Ως πολίτης της Αττικής, θεωρώ ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης δεν βοήθησε την Περιφέρεια στο βαθμό που χρειαζόταν και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε. Θεωρώ ότι χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Περιφέρειας (τουριστικός προορισμός, διαμετακομιστικό κέντρο, πολιτιστικός τουρισμός, κτλ.) και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Μία τέτοια χαμένη ευκαιρία είναι και το πλεόνασμα του απερχόμενου περιφερειάρχη. Είναι ένα πλεόνασμα αδράνειας και απραξίας το οποίο θα έπρεπε να είχε επενδυθεί με τρόπο που να βιώνουν οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής το κοινωνικό, οικονομικό, και πολιτιστικό αποτύπωμα αυτής της επένδυσης καθημερινά. Δεσμεύομαι ότι αυτά τα “παρκαρισμένα” επί χρόνια αυτά χρήματα θα τα επενδύσω σε πολιτικές κοινωνικής στήριξης και πρόνοιας υπέρ εκείνων που η κρίση έχει χτυπήσει τη ζωή τους.

– Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών καθώς και των περιφερειακών και δημοτικών μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές;

Δεν νομίζω ότι οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν αντιθέσεις τέτοιες που μπορεί να δημιουργήσουν διλήμματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με πολύ κόπο και θυσίες έχουν κατακτήσει οι Έλληνες το τελευταίο διάστημα. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Πιστεύω ότι οι πολίτες, την κρίσιμη στιγμή έχουν και γνώση και κρίση για να παίρνουν την σωστή απόφαση και να στέλνουν τα σωστά μηνύματα. Ειδικά τώρα που η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Πέραν αυτών όμως, πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα την συνείδηση ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν ολόκληρη την θητεία τους. Να παράγουν το έργο που τους αναλογεί και να κρίνονται σε εκλογές στον χρόνο που πρέπει. Αυτό απαιτεί, το εθνικό συμφέρον.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ