ΤΟΠΙΚΑ

Συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας

naupigeia eleusinas2Τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων «ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων» και σε αυτή επίσης προβλέπεται η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των τριών υπολειπόμενων νέων πυραυλακάτων τύπου ROYSSEN (Super Vita) από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την επισκευή της εκσυγχρονισμένης πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Combattante III).

Τροποποιείται η συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου των Ναυπηγείων και της British Aerospace για το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλακάτων με στόχο την πληρωμή των εργαζομένων

 

Ειδικότερα με την τροπολογία:

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας αναλαμβάνουν την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των πυραυλακάτων 6 και 7, μέσω του προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αξίας 9,1 εκατ. ευρώ, που απορρέει από υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρείας AE Systems, την οποία υποκαθιστούν τα εν λόγω ναυπηγεία στη σχετική σύμβαση ΑΩ. Η BAE Systems μεταβιβάζει στο Πολεμικό Ναυτικό τον εξοπλισμό των πυραυλακάτων, αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ναυπήγησης των εν λόγω πυραυλακάτων. Αποδεσμεύεται άμεσα η πυραυλάκατος ΜΥΚΟΝΙΟΣ από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας προκειμένου να αποπερατωθούν οι εργασίες επισκευής από άλλο φορέα επιλογής του υπουργείου. Το ελληνικό δημόσιο παραλαμβάνει την πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ (Νο 5) προκειμένου να ολοκληρώσει τις προμήθειες υλικών, τις εργασίες και τις δοκιμές για την ενεργοποίηση του πλοίου με χρήση του υπολειπόμενου συμβατικού τιμήματος. Σε ό,τι αφορά τις υπολειπόμενες πληρωμές για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των πυραυλακάτων 6 και 7, δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των ναυπηγείων. «Από τις προτεινόμενες διατάξεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επισπεύδοντος υπουργείου, δεν προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού» αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά ένα απολύτως ειδικό θέμα, την τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των ναυπηγείων και της British Aerospace για το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλακάτων και ο ουσιαστικός σκοπός αυτής της τροπολογίας είναι η πληρωμή των εργαζομένων οι οποίοι παρακο λουθούν από τα θεωρεία τη συζήτησή μας» τόνισε στην εισήγηση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. «Είχαμε την ηθική υποχρέωση σαν Κοινοβούλιο και σαν κόμματα, πέρα από την κυβέρνηση, αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος χαρακτήρισε επωφελή για το ελληνικό δημόσιο τη συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα με το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλακάτων. Η καθυστέρηση κατάθεσης της τροπολογίας, επισήμανε , οφείλεται στο μακρότατο χρόνο διαπραγματεύσεων με την αλλοδαπή εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ