ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στο Μαξίμου για την πρώτη κατοικία μετά το «κόκκινο» των θεσμών

Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τις ενστάσεις των θεσμών για την προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Οι θεσμοί, αλλά και εκπρόσωποι των τραπεζών εκφράζουν συγκεκριμένες αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια με την κυβέρνηση να αποφασίζει να ξανακαλέσει στο Μαξίμου τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, θα πραγματοποιηθεί στις 3μμ, με το χρόνο να πιέζει, αφού στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί στο νόμο Κατσέλη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης εκτίμησε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κάποια επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι ήδη στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης, ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει κάτι ανάλογο και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή του νόμου Κατσέλη με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών είναι ένα από τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Δύο είναι τα σημεία του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία που δεν βρίσκουν τις Βρυξέλλες σύμφωνες.

Πρώτον, υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις στο ότι ο νόμος επεκτείνεται και σε επαγγελματικά δάνεια τα οποία έχουν προσημειώσει την πρώτη κατοικία τους και όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με τον νόμο Κατσέλη. Οι θεσμοί τονίζουν ότι τέτοια ρύθμιση θα προκαλέσει ζημίες στις τράπεζες που θα δουν τα κόκκινα δάνειά τους να αυξάνονται.

Δεύτερον, το γεγονός ότι ο νέος νόμος έχει ιδιαίτερα διευρυμένα κριτήρια και κυρίως το κριτήριο για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα μπορεί να υπάγεται στην προστασία ύψους μέχρι 250.000 ευρώ, ένα αρκετά υψηλό ποσό, όπως λένε.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ