ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται ο «κατήφορος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων στο απόηχο των εξελίξεων στην Ιταλία, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 650 μονάδων και στις 12:45, διαμορφώνεται στις 644,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,26% στον απόηχο της κόντρας που υπάρχει μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας αλλά και του φόβου που υπάρχει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λόγω και των «κόκκινων δανείων».

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 640,59 μονάδες (-2,79%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,27 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,83%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή της Σαράντης(+1,11% στα 7,300 ευρώ).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank(-13,26% στα 0,5170 ευρώ), της Πειραιώς (-12,55% στα 1,1980 ευρώ), της Εθνικής (-4,76% στα 1,600 ευρώ) και της Alpha Bank (-4,31% στα 1,1760 ευρώ).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,07%) και του Εμπορίου(-3,05%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 4.133.691 και 1.544.247 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Eurobank με 2,387 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 1,869 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 8 μετοχές, 71 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Forthnet+19,79% και Βιοκαρπέτ+8,82%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Σφακιανάκης-20,00% και Eurobank -13,26%.

Που οφείλεται η νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Το νέο «σφυροκόπημα» που δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών έρχεται στον απόηχο της κόντρας που υπάρχει μεταξύ της Ιταλίας και των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας αλλά και στο φόβο που πλανάται για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω και των «κόκκινων δανείων».

Στην Ελλάδα επικρατεί αυτή τη στιγμή ένα γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητες με την οικονομία ενώ δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που σημειώθηκε το κραχ στις τραπεζικές μετοχές, με την κυβέρνηση να βλέπει τότε «κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Handelsblatt: Φοβούνται νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία
Προφητικό φαίνεται πως ήταν το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handesblatt το οποίο αναφερόταν στους φόβους των επενδυτών για νέα κρίση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η εφημερίδα επισημαίνει στον πρόλογό της τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε στα χρηματιστήρια Αθήνας και Μιλάνου ο τραπεζικός κλάδος, και κάνει λόγο για τρομακτικά δεδομένα στην περίπτωση της Ελλάδος, «όπου την περασμένη Τετάρτη υπήρξε υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη κατά 9%».

Ανάλογες είναι οι συνθήκες στην Ιταλία, στην οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα μέσα Μαΐου σημειώθηκαν απώλειες 37 δισ. ευρώ για όσους επένδυσαν σε μετοχές ιταλικών τραπεζών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Σε νέα υψηλά επίπεδα αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
Σε υψηλό τεσσεράμισι ετών ανήλθε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά πλάνα της Ιταλίας ενώ η Ρώμη συνεχίζει να εμφανίζεται ανυποχώρητη.

Την ίδια ώρα, η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014 στο 3,52%. Η απόδοση του διετούς τίτλου σημείωσε άλμα 22 μονάδων βάσης στο 1,56%.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 294 μονάδες βάσης από τις 284 αργά την Παρασκευή.
«Σύμπτωμα δυο διαφορετικών αιτιών»
«Οι απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτελεί σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών» τονίζει η Handelsblatt και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων ενώ στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Μαζί, αυτά, τροφοδοτούν τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» επισημαίνει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρείται ότι βρίσκονται μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα – ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης – πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%.

«Προβληματισμένοι οι επενδυτές»

Υπενθυμίζει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, πιο πρόσφατα στα τέλη του 2015. Οι επανειλημμένες εισφορές κεφαλαίου θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις μετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης τραπεζών της Αθήνας έχει ήδη χάσει περίπου το 60%.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ