ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίστηκε το “ράλι” στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίστηκε το ράλι (και) σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με άκρως επιβλητική όσο και πειστική κίνηση έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, εν μέσω αγοραστικής φρενίτιδας από δυνατά χαρτοφυλάκια ξένων, που οδήγησαν το τζίρο το διήμερο πάνω από μισό δισ. ευρώ συνολικά!

Το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών, η επίσπευση εξελίξεων και η προεξόφληση άμεσης πολιτικής αλλαγής εντός λίγων εβδομάδων, έχει πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου αγοραστικό κρεσέντο, που χρόνια είχαν να δουν οι συνδαιτυμόνες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Πρόκειται για μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο οι ξένοι διαχειριστές και ευρύτερα οι επενδυτές βλέπουν ότι δύναται να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα ξεμπλοκάρουν τη χώρα από τη μιζέρια, θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και θα την καταστήσουν έναν ελκυστικό τόπο για επενδύσεις.

Συνεχίστηκε το "ράλι" στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφεται μια… συγχορδία θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, με μεγάλους τζίρους στο χρηματιστήριο, άρα ισχυρά πονταρίσματα από ξένους, πτώση των ομολόγων, αναβαθμίσεις τραπεζών αλλά και φήμες για δρομολογημένες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ίσως πρωτύτερα του αναμενομένου και μεγάλη άνοδο στο ETF GREK, το ελληνικό αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται στη Wall Street.

Φυσικά, ένα μεγάλο κομμάτι του σημερινού (αλλά και του χθεσινού) τζίρου οφείλεται στο rebalancing που ολοκληρώθηκε σήμερα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που από αύριο εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece, όμως ακόμη και αυτή η διαδικασία, «πυροδοτήθηκε» ακόμη περισσότερο από τις εξελίξεις.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και σήμερα τα ισχυρά πονταρίσματα στη Eurobank που μολονότι είχε εισαχθεί στον ίδιο δείκτη από την προηγούμενη εβδομάδα, εντούτοις η φρενίτιδα των ξένων δε σταμάτησε, με τη μετοχή να δεσπόζει σε όγκους και τζίρους!

Σήμερα, στην κορύφωση του rebalancing για τις τράπεζες ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 355,63 εκατ. ευρώ (!!), με περίπου 205 εκατ. ευρώ να γίνονται στις δημοπρασίες, ήτοι μετά τις 17:00 μ.μ. Έως τις 17:00 η αξία συναλλαγών στο Χ.Α. ήταν στα 150 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι καταγράφηκαν σημαντικότατες «καθαρές» εισροές και σήμερα, πέραν της αναδιάρθρωσης των δεικτών!

Παράλληλα, μαζί με τα 173,61 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, στο ελληνικό χρηματιστήριο έγιναν συναλλαγές – μέσα σ’ ένα διήμερο 530 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία πολλά χρόνια στην αγορά. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις εξελίξεις που «τρέχουν» και που δύναται να αλλάξουν τα δεδομένα και το επενδυτικό προφίλ της χώρας σε βαθμό που εκπλήσσει ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους.

Εν μέσω όλων αυτών λοιπόν και με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ το τελευταίο δίωρο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σήμερα στις 794,63 μονάδες με νέα ισχυρή άνοδο 2,32%, έχοντας μάλιστα υψηλό ημέρας στις 796,53 μονάδες, ελάχιστα πριν το κλείσιμο. Στις 794,63 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο είχε να βρεθεί από τις 22 Μαΐου του 2018, που σημαίνει ότι πλέον η αγορά βρίσκεται σε υψηλά έτους!

Οδηγός και απόλυτος πρωταγωνιστής και της σημερινής ανόδου της αγοράς ήταν ο τραπεζικός κλάδος που μετά το χθεσινό +11,84% ενισχύθηκε εκ νέου κατά 6,65% κλείνοντας στις 712,19 μονάδες! Παράλληλα, οι τράπεζες διακίνησαν τα 243,63 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, ενώ έκαναν όγκο 173,5 εκατ. τεμάχια σε σύνολο 189,7 εκατ. τεμάχια!

Φυσικά, οι δύο μετοχές που μπήκαν στο δείκτη MSCI δέσποσαν κυριολεκτικά, καθώς η Εθνική διακίνησε τζίρο 127,31 εκατ. ευρώ με όγκο 60 εκατ. μετοχές, ενώ η Eurobank διακίνησε τζίρο 67,85 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 84,69 εκατ. τεμαχίων! Οι δύο αυτές μετοχές – leader λοιπόν διακίνησαν συνολικό τζίρο σήμερα 212 εκατ. ευρώ!

Πέραν αυτού, ευρύτερα ο κλάδος έκανε πάρτι για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση! Η Πειραιώς μετά το χθεσινό +27,41% έκλεισε εκ νέου με ράλι +15,04% (!!), η Eurobank μετά το χθεσινό +7,56% έκλεισε με άνοδο 9,77%, η Alpha Bank μετά το χθεσινό +16,32% ενισχύθηκε κατά 3,82% σήμερα, ενώ η Εθνική κέρδισε 0,95%, προερχόμενη από το χθεσινό 6,06%.

Είναι σαφές ότι η προεξόφληση θετικών εξελίξεων στην οικονομία, στο προφίλ ρίσκου της χώρας και ευρύτερα στην επιχειρηματικότητα, πρώτα και κύρια αντανακλάται και «περνά» μέσα από τον τραπεζικό κλάδο, που είναι ο de facto… καθρέφτης κάθε τέτοιας κομβικού τύπου εξέλιξης.

Κατά τα λοιπά σήμερα στον ευρύτερο Large Cap έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και κινήσεις αποφόρτισης ύστερα από τη χθεσινή άνοδο, όμως και πάλι η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε εκ νέου ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος στον FTSE 25 έκλεισαν οι Coca Cola HBC, OTE, Viohalco, Cenergy Holdings, EXAE, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.

Αντιθέτως, κέρδη 6,97% είχε η Σαράντης, καθώς είχε υστερήσει καταφανώς χθες, στο +5,87% η ΓΕΚ Τέρνα ύστερα από την αναβάθμιση από την ICAP σε «ΑΑ», άνω του 2% κέρδισαν οι Motor Oil και Aegean Airlines, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν μετοχές όπως Jumbo, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και ΟΛΠ.

Καλή ήταν η γενική εικόνα και στο δείκτη Mid Cap που μετά το χθεσινό +4,46% ενισχύθηκε εκ νέου κατά 2,32% σήμερα, με ώθηση από τίτλους όπως Intracom Holdings +9,60%, Intralot +7,35%, Τεχνική Ολυμπιακή +7%, MIG+1,65%, Κρι Κρι +1,82%, Κέκροπας +4,49%, Παπουτσάνης +2,10% και Πλαίσιο +1,59%.

Στο ευρύτερο ταμπλό, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Χαϊδεμένος, Δομική Κρήτης, Ελγέκα, Ευρωσύμβουλοι, Φιερατέξ, ΑΝΕΚ, Ελινόιλ, Κορδέλλου, ElvalHalcor (προέρχονταν από σημαντικά κέρδη χθες), Νηρέας κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 34 που υποχώρησαν.


Απόστολος Σκουμπούρης


Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter

Μέσω
Liberal

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ