ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση με το βλέμμα σε «53+» και ΝΔ

Να υπερβεί τις εσωτερικές διαφωνίες σε κυβέρνηση και κόμμα ως προς τα καυτά ζητήματα τηςσυνταγματικής αναθεώρησης προτού προχωρήσει στην επίσημη παρουσίαση των προτάσεών του επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Και αυτό διότι στον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται ανομοιογένεια απόψεων ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν από την κυβέρνηση. Μάλιστα ένα τμήμα του κόμματος, όπως για παράδειγμα η ομάδα των «53+», προβάλλει σαφείς αντιρρήσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, θέμα που φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου με αντικείμενο πρωτίστως τις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεωρητική διαδικασία καθώς στις 24 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση – που δεν έχει μορφοποιηθεί ακόμη – ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει τις κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στη χθεσινή συζήτηση διατυπώθηκαν πολλές σκέψεις, όμως δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Είναι ενδεικτικό πως οι ενστάσεις δεν εστιάζονται μόνο στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής και στο ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες ενός Προέδρου που θα έχει αναδειχθεί από τον λαό.

Αντιρρήσεις διατυπώνονται ακόμη και για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως επίσης και για την έκταση των θεσμικών αλλαγών που θα προωθήσει το Μαξίμου. «Ισως δεν έχουμε σ’ αυτήν τη φάση τη στήριξη της κοινωνίας» ήταν ένα από τα επιχειρήματα που διατύπωσαν όσοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανοιχτεί στα βαθιά.

Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία για πιθανές εσωκομματικές αντιδράσεις εστιάζεται σε θέματα για το κατά πόσο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να προστατεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα στο νερό και στον ηλεκτρισμό, και επιπλέον εάν θα πρέπει να ακουμπήσει το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος και τη συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Σ’ αυτά τα θέματα υπάρχουν ριζικές διαφορές» αναφέρει υπουργός που συμμετείχε στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Η επιτροπή θα συσκεφθεί εκ νέου με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων που θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο.

Πάντως για το θέμα της προεδρικής εκλογής έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις, ακόμη κι αυτή που θέλει τη Βουλή να προσπαθεί αρχικώς να αναδείξει Πρόεδρο και μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της αυτή η «εξουσία» να μεταβιβάζεται στον λαό.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να διεμβολίσει και τον χώρο της ΝΔ καθώς είναι μια πρόταση που απηχεί τις θέσεις του πρώην προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ