ΕΛΛΑΔΑ

Συντονισμός δράσεων για μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων

gelalis
Δημήτρης Γελαλής

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Γελαλής, στις εργασίες του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Ο κ. Γελαλής ανέλυσε την πολιτική της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι «το υπουργείο υποστηρίζει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών, με βασικούς στόχους την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας με αυστηρές προδιαγραφές, ενιαία πρότυπα και σήματα ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα ελέγχων».

Τέλος, αναφερόμενος στη μεταποίηση, υπογράμμισε τη δημιουργία προγράμματος ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και την ανάπτυξη αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, επεσήμανε πως, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υλοποιούνται ανάλογες δράσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, συμβάλλουν στην εξέλιξη, την πρόοδο και, κυρίως, στην πολυπόθητη ανάπτυξη, στηρίζοντας σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς με χώρες της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Τζιρίτης, αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τα ελληνικά προϊόντα στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι «ο τομέας των τροφίμων αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, έναν κινητήρα που διατηρεί ακόμα τη μηχανή της ελληνικής επιχειρηματικότητας ζεστή».

Ο αντιπρόεδρος, επικεφαλής δραστηριοτήτων BASF Νοτίου Ευρώπης, Δρ. Erwin Rauhe, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, δήλωσε ότι: «Σήμερα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν και θέλουν να συνεργαστούν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο, ο Οργανισμός προετοιμάζει τη διοργάνωση της εθνικής συμμετοχής της χώρας στην ANUGA, τη μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2015 στην Κολωνία και τόνισε ότι με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, διεθνώς, το Enterprise Greece προχωράει με ένα τολμηρό, νέο όραμα: «Να παρουσιάσει τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα στο διεθνές κοινό, να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων, ισχυρών επιχειρηματικών συνεργασιών και να υποστηρίξει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας να επεκταθούν στην παγκόσμια αγορά μέσα από στοχευμένες δράσεις που θα δημιουργούν καλή εικόνα για την χώρα μας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, ο πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι απαιτείται δημιουργία καινοτομίας και εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, για να αναπτύξουμε την εξωστρέφεια και προώθηση των ελληνικών τροφίμων.
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για την ελληνική αγορά η γερμανική, ανέφερε ότι μόνο το 2014 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας το 6,5% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, αλλά και αποτελώντας το δεύτερο ισχυρότερο προορισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε.

Όσο για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, γενικότερα, ανέφερε ότι το 2014 κέρδισαν ένα μερίδιο 4,6 δισ. ευρώ στο σύνολο των εξαγωγών, εξασφαλίζοντας το 17,1% επί του συνόλου των εξαγωγών.

Με 121 συναντήσεις μεταξύ 35 ελληνικών και 10 γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικές συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

Ποιοι συμμετείχαν στο 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων
Από την Ελλάδα:
ΒΙΟΑΓΡΟΣ Α.Ε
ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε
ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗ
ΑΣΟΠ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
ΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ-ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ,ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΟΛΟ
ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΧΟΥΤΑΣ ΣΤ.ΜΑΡΔΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ-ΤΟΥΡΟΥΝΙΔΟΥ, ΚΕΛΑΡΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟ
KITRUS
ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
AOΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
VIRGILLIANT
SAGITA
MΩΡΑΪΤΗΣ
ΚΑΤΣΑΓΚΙΏΤΗΣ
EURIMAC A.E
A.Σ ΒΕΡΟΙΑΣ VENUS GROWERS
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΒΙΔΟΥ& ΥΙΟΙ
MAΡΙΝΟΥ Ι .ΑΝΤΩΝΙΟΣ
EURICOM S.A
NOVACERT ΕΠΕ
ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε
ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΠΑΤΙΚΑΣ-ΧΑΤΣΙΟΣ Β. ΟΕ
ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”
AAOΣ ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ
Κ.ΡΟΠΟΚΗΣ-ΤΣΟΛΑΚΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΗΣ
ΑΦΟΙ ΜΠΑΛΑΚΑΝΑΚΗ ΑΕΒΕ
Α.Σ ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΜΩΛΟΥ
ΗΕLLENIC PRODUCTS
ΑΣΟΠ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Από τη Γερμανία:
WINE AND NATURE
ELIA-GUTES VON KRETA
DYO-GOURMET
WICK FOOD
HENRY LAMOTTE FOOD GmbH
NIKOLAOU GMBH
ERNST SCHULZE FLEISHEREI&FEINKOST
GLOBUS SB-Warenhaus Geschäftsführungs-GmbH
EUROGROUP S.A.
A&B INTERNATIONAL CONSULTING GROUP

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ