Uncategorized

Συστράτευση ΟΛΕ – ΕΒΕΠ για την ναυτική «αναγέννηση» του Λιμένα Ελευσίνας

Οι σχεδιασμοί του ΟΛΕ Α.Ε. και η πρόταση για στενή συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

Δράσεις εμπορικού και βιομηχανικού ενδιαφέροντος, με σκοπό αυτές να συμβάλλουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στοχεύοντας παράλληλα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προωθεί ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. (ΟΛΕ Α.Ε.), προκειμένου να αναδειχθεί η Ελευσίνα σε περιφερειακή δύναμη του Πειραιά, κυρίως, στη διακίνηση χύδην φορτίων.

Συγκεκριμένα, ενισχύεται η συνεργασία του Λιμένος Ελευσίνας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΕ Α.Ε., Απόστολου Καμαρινάκη, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης του Οργανισμού στον επιχειρηματικό κόσμο για τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης της εμπορευματικής κίνησης από τις λιμενικές υπηρεσίες στην Ελευσίνα.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς το ΕΒΕΠ ο κ. Καμαρινάκης απηύθυνε πρόταση συνεργασίας μεταξύ ΟΛΕ – ΕΒΕΠ σε θέματα ανάπτυξης που δρομολογεί ο Οργανισμός, με εξωστρεφείς και καινοτόμους σχεδιασμούς για την ναυτική «αναγέννηση» του Λιμένα Ελευσίνας.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρεται ο σημαντικός ρόλος του Λιμένα Ελευσίνας στη διακίνηση των χύδην φορτίων, καθώς και οι σχεδιασμοί του ΟΛΕ Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων αφορούν:

• Τη μετατροπή του λιμένα Ελευσίνας σε «πράσινο λιμένα- ECO port», στο πλαίσιο της νέας εποχής εξωστρέφειας που διακρίνει τον φορέα διαχείρισης του, ενάντια στο ρεύμα που θέλει εδώ και δεκαετίες την περιοχή της Ελευσίνας «νεκροταφείο πλοίων».

• Τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου, αξιοποιώντας τη γειτνίαση του Λιμένα με το εθνικό οδικό δίκτυο, το τρένο και το αεροδρόμιο της περιοχής.

• Την ανάγκη δημιουργίας «πράσινου» διαλυτηρίου πλοίων με προδιαγραφές λειτουργίας κατά τα πρότυπα και τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

• Τη χάραξη της «Θαλάσσιας Ιεράς Οδού» που θα συνδέει τον Πειραιά και τους όμορους δήμους με την Ελευσίνα, στο πλαίσιο της “ELEVSIS 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.

Για την προώθηση των ανωτέρω θεμάτων ο ΟΛΕ Α.Ε. επιζητεί τη συνδρομή και την ενεργό συμπαράσταση του Επιμελητηρίου, με τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι βιομηχανίες και οι εμπορικές εγκαταστάσεις, που είναι διάσπαρτες στο Θριάσιο Πεδίο και την περιοχή Ασπροπύργου, για τα οφέλη της χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ελευσίνας στη διακίνηση φορτίων.

Η πρόταση συνεργασίας του ΟΛΕ Α.Ε. έγινε δεκτή από το ΕΒΕΠ και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου κατά τη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου 2021.

Θετική αποδοχή από ΕΒΕΠ
Σε απαντητική επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει ότι το Επιμελητήριο «είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών που συμβάλουν στη βέλτιστη ανάπτυξη των Λιμένων της Επιμελητηριακής του Περιφέρειας και των δραστηριοτήτων που προωθούν το ναυτιλιακό επιχειρείν και την Εθνική Οικονομία, εν γένει» και «τάσσεται υπέρ των προσπαθειών αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, η αναζωογόνηση της οποίας στην παρούσα οικονομική συγκυρία προσλαμβάνει ιδιάζουσα σημασία για την παροχή της αναγκαίας στήριξης της ναυτιλίας στη χώρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά του Επιμελητηρίου ο υπεύθυνος ΕΒΕΠ – παραρτήματος Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Καμπόλης, και από την πλευρά του ΟΛΕ Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Καμαρινάκης, ο υπεύθυνος Λιμενικών Υποδομών και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Χρήστου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φορτοεκφορτωτών Ελευσίνας και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Χρήστος Κατσoγιάννης, καθώς και ο υπεύθυνος τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Γεώργιος Κοντούλης. Κατά τη διάσκεψη έγινε εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των λιμενικών υπηρεσιών στην εξυπηρέτηση της εμπορευματικής κίνησης. Το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Συμβούλιο Χρηστών Λιμένα Ελευσίνας, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΕΒΕΠ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ