ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδια για να ξεμπλοκάρει η αγορά από τα capital controls

atm-capital-controlsΜε την αγορά να βρίσκεται πραγματικά σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας των capital controls το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε λύσεις ώστε μετά το άνοιγμα των τραπεζών(έστω και με περιορισμούς) να υπάρξει μια σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης. Είναι έκδηλη η ανησυχία των παραγόντων της αγοράς και τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται όπως η αδυναμία πληρωμής επιταγών που ουσιαστικά έληξαν, εκτελωνισμοί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και πολλοί επαγγελματίες αναγκάζονται με υψηλό κόστος να διακρατούν εμπορεύματα σε αποθήκες, προβλήτες λιμανιών κλπ.

Οι πρώτη βασική κίνηση που τίθεται επί τάπητος είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας αναφορικά με τις αποφάσεις (έγκριση ή μη) σταυποκαταστήματα των τραπεζών και όχι σε κεντρικό επίπεδο (Επιτροπή ΥΠΟΙΚ). Πρόκειται για μια κίνηση που αφορά τις εισαγωγές από επιχειρήσεις και βιομηχανίες και προτεραιότητα θα έχουν αυτές των πρώτων υλών. Έτσι οι διοικήσεις των υποκαταστημάτων που έχουν καλύτερη εικόνα του κάθε πελάτη ξεχωριστά, τις ανάγκες του και την φερεγγυότητα του θα μπορούν να “ανάψουν το πράσινο φως” ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες πράξεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυνατότητα εισαγωγών ύψους 100.000 ευρώ ημερησίως. Παράλληλα, φαίνεται πως αυξάνεται και το όριο πληρωμών των τραπεζών στα 5 εκατ ευρώ. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι το οικονομικό επιτελείο φέρεται έτοιμο να δώσει κάποια χρονική παράταση για τις επιταγές που τυπικά πρέπει να σφραγιστούν. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως αυτό ήταν και το μεγάλο αίτημα των Επιμελητηρίων καθώς τα capital controls, η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην αγορά και οι άλλες πολλές υποχρεώσεις των επαγγελματιών καθιστούν πραγματικά αδύνατη την πληρωμή των εν ελόγω επιταγών εγκαίρως. Πάντως οι πληρωμές γενικότερα των επιταγών αναμένεται να πραγματοποιηθούν, χωρίς όμως να υπάρχει εκροή μετρητών από το γκισέ, αλλά με μεταφορά στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Αυτά και πολλά άλλα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί στη συνεδρίαση χθές τουΚΥΣΟΙΠ. Μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από εκτενή συζήτηση στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η πλήρης εξομάλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιούνται από την ελληνική μεταποίηση. Για τον σκοπό αυτό προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Παράλληλα θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ομαλή εισαγωγή φαρμάκων, ειδών διατροφής και άλλων αγαθών κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.»

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ