Με την παρουσία εκπροσώπων όλων των επαγγελματικών τομέων και των παραγωγικών τάξεων, μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στελεχών της πολιτικής ηγεσίας και κοινωνικών φορέων του Θριασίου Πεδίου ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Θριασία – Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» με τίτλο “Συζητάμε & Συνεργαζόμαστε για το Θριάσιο”. Κύριο αντικείμενο ήταν η ενημέρωση γύρω από το Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την προώθηση στην απασχόληση γυναικών επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο», καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας της περιοχής την τρέχουσα περίοδο.
- Διαφημιση -
Οι πρώτες επαφές με τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, τα Μέγαρα και την Ελευσίνα με σκοπό μία πρώτη επαφή με τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής ώστε να επισημανθούν οι ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και οι ευκαιρίες της αγοράς εργασίας, αλλά και τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και έχουν καταστήσει την μέχρι πριν λίγα χρόνια πιο αναπτυγμένη επιχειρηματικά περιοχή της Αττικής σε ζώνη όπου τα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν τρομακτική άνοδο.
Σε πρώτο πλάνο η απασχόληση γυναικών επιστημόνων στην περιοχή
Με την παρουσία εκπροσώπων όλων των επαγγελματικών τομέων και των παραγωγικών τάξεων, μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στελεχών της πολιτικής ηγεσίας και κοινωνικών φορέων του Θριασίου Πεδίου ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Θριασία – Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» με τίτλο “Συζητάμε & Συνεργαζόμαστε για το Θριάσιο”. Κύριο αντικείμενο ήταν η ενημέρωση γύρω από το Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την προώθηση στην απασχόληση γυναικών επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο», καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας της περιοχής την τρέχουσα περίοδο. Οι πρώτες επαφές με τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, τα Μέγαρα και την Ελευσίνα με σκοπό μία πρώτη επαφή με τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής ώστε να επισημανθούν οι ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και οι ευκαιρίες της αγοράς εργασίας, αλλά και τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και έχουν καταστήσει την μέχρι πριν λίγα χρόνια πιο αναπτυγμένη επιχειρηματικά περιοχή της Αττικής σε ζώνη όπου τα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν τρομακτική άνοδο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες και τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής ζωής του Θριασίου Παράλληλα, έγινε συζήτηση σχετικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής ζωής του Θριασίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της, τις πιθανές ελλείψεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που υπάρχουν, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος εργαζόμενος ώστε να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Κοινή διαπίστωση των συναντήσεων είναι ότι οι επιχειρηματικοί και επαγγελματικοί φορείς πρέπει να επιδιώξουν νέες μορφές συνεργασίας στο πλαίσιο του τομέα δραστηριοποίησης τους, οι οποίες να σχετίζονται με τη δικτύωση και κοινή στόχευση είτε σχετικά με την τόνωση της τοπικής αγοράς εργασίας, είτε σχετικά με την υιοθέτηση πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Άλλωστε, η δυσχερής οικονομική κατάσταση της κοινωνίας μιας περιοχής επηρεάζει αντίστοιχα και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην ουσία, η δικτύωση αφορά προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από φορείς, ενώ δίνει μία βιώσιμη προοπτική μέσα από την αναβάθμιση της αειφορίας της περιοχής, της οικονομικής της άνθησης και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Με την ευκαιρία της παρουσίας εκπροσώπων των νέων δημοτικών αρχών συζητήθηκε εκτενώς η δυνατότητα συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η οποία επισημάνθηκε ως νέα μορφή δραστηριότητας με κοινωνική ανταπόκριση αλλά και ως προοπτική συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Δομές συνεργασίας και αλληλεγγύης για την αποτροπή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων
Από την άλλη, έκδηλος ήταν ο προβληματισμός για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αποτρέπει συμμετοχή σε προγράμματα και σχέδια δράσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα από δομές συνεργασίας και αλληλεγγύης ώστε να διευκολυνθεί το παραγωγικό δυναμικό, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία μέσα από την κατάθεση ενός αναπτυξιακού πλάνου για τις περιοχές του Θριάσιου Πεδίου. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης του ανθρωπίνου δυναμικού της περιοχής ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εργοδοτικών φορέων στην τοπική αγορά εργασίας και όχι σε στελέχη και επιστήμονες εκτός Θριασίου. Τέλος, αναδείχθηκε ο ρόλος της μεταποίησης και της προώθησης αγροτικών προϊόντων και τοπικών brand names, καθώς και της ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής μέσα από αναβάθμιση του δυναμικού, που απασχολείται στον συγκεκριμένο τομέα.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter