ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέταρτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στους φόρους ακίνητης περιουσίας

Ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη φορολογία, βρίσκεται η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα φορολογικά έσοδα για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, σύμφωνα με το Tax Foundation.

Σύμφωνα με μελέτη του Tax Foundation που βασίζεται σε στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικών Συνεργασίας και Ανάπτυξης τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα που εμφανίζεται στην τέταρτη θέση, προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αντιπροσωπεύουν το 8.1% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Την ίδια ώρα υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την Ελλάδα παρουσιάζουν μόνο τρεις χώρες και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο με 12,6%, το Λουξεμβούργο με 9,6% των συνολικών φορολογικών εσόδων και η Γαλλία με 9,5%.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του 2017 και λαμβάνει υπόψη διαφορετικούς τύπους φόρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι φόροι κληρονομιάς. Το ποσοστό της Ελλάδας είναι εξίσου υψηλό με χώρες της Ευρώπης με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πιο ισχυρές οικονομίες.

Εξίσου απογοητευτική είναι η εικόνα ως προς τη φορολόγηση εισοδήματος, που αποτελούν την τρίτη πιο σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για τις χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας κατά μέσο όρο το 22,9% των συνολικών εσόδων από φόρους, μετά τους φόρους κατανάλωσης(32,8%) και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης(29,7%). Σε αυτή την κατηγορία, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο, στο 20,7%. Δανία και Ιρλανδία αποτελούν τις χώρες που βασίζονται περισσότερο στα έσοδα από φόρους εισοδήματος.

Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αντιπροσωπεύουν το 39,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και με ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου(32,8%). Την πρωτιά έχει η Εσθονία(42,9%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία(42,5%).

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται πρώτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την εξάρτησή του από τα έσοδα φορολογίας επιχειρήσεων, τα οποία αντιπροσωπεύπουν το 13,6% των συνολικών εσόδων του κράτους, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είνανι στο 7,5%. Ακολουθεί η Ιρλανδία(12,2%), και η Νορβηγία(12%). Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύουν το 5,7% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ