ΤΟΠΙΚΑΑΧΑΡΝΕΣΕΛΕΥΣΙΝΑΜΑΝΔΡΑ

Τα ΕΛΠΕ επενδύουν 27 εκατ. ευρώ για τη σιδηροδρομική σύνδεση ΣΚΑ – Ελευσίνας

Με χρηματοδότηση των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσουν οι μελέτες για την ανάταξη της παλιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα με στόχο να λειτουργήσει ως γραμμή του Προαστιακού μεταξύ ΣΚΑ – Ελευσίνας, όπως ανακοινώθηκε χτες, μετά από συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη.

Στην ίδια συνάντηση ανακοινώθηκε πως στα πλαίσια του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των ΕΛΠΕ, η εταιρεία θα προσφέρει 300 τόνους ασφαλτικών για την ανακατασκευή των δρόμων στην Μάνδρα τη Νέα Πέραμο καθώς και άλλων δήμων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τη σιδηροδρομική γραμμή, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα διαθέσουν 27 εκατομμύρια ευρώ για τις απαραίτητες μελέτες. Η γραμμή όπως φαίνεται θα κανονικοποιηθεί ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα με το υπόλοιπο δίκτυο του Προαστιακού, ενώ πέρα από την υποδομή και την επιδομή θα εγκατασταθούν σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση. Στις μελέτες περιλαμβάνεται επίσης η ανακαίνιση των σταθμών και των περιβάλλοντων χώρων καθώς και ποδηλατόδρομοι.

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει την εξεύρεση της χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση των έργων αλλά και τις απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν κατά μήκος της διαδρομής της γραμμής παρόλο που αυτή θα ακολουθήσει την παλιά της όδευση.

Για όσους έχουν απορία, το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΠΕ για τη συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή φαίνεται πως έχει να κάνει με το πετρέλαιο. Παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή, στο τμήμα μεταξύ των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου θα κατασκευαστούν δύο αγωγοί πετρελαίου με σκοπό να αντικαταστήσουν δύο παλαιότερους που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε λειτουργία παρόλο που πάνω σε αυτούς έχουν κτιστεί παράνομα κατοικίες και άλλα κτίσματα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας. Άγνωστο είναι αν η κατασκευή των αγωγών θα περιλαμβάνεται στην ίδια εργολαβία με τη σιδηροδρομική γραμμή, η βιασύνη όμως προκειμένου το έργο να γίνει πριν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ίσως υπονοεί ακριβώς αυτό.

Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά – Πάτρας (τμήμα των σιδηροδρόμων Πελοποννήσου – ΣΠΑΠ) σταμάτησε τη λειτουργία της το 2007. Το τμήμα από τους Αγίους Αναργύρους έως και την Κόρινθο παραμένει άθικτο αλλά εγκαταλελειμμένο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ