ΤΟΠΙΚΑ

Τα ποσοστά των κομμάτων στη Δυτική Αττική – καθοριστική η αποχή

Ως συνήθως μετά την έκβαση εκλογικών αναμετρήσεων οι λεγόμενοι έγκριτοι αναλυτές δίνουν και παίρνουν με τις αναλύσεις τους. Το ζητούμενο όμως είναι αν οι αναλύσεις αυτές στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία ή πηγάζουν απο συμπεράσματα θεωρίας. Ερχόμενοι τώρα στα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής τα στοιχεία που συλλέξαμε έχουν άμεση σχέση με πραγματικά γεγονότα και μόνον. Γι αυτό αποδεικνύεται πως ο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του εκλογικού αποτελέσματος ήταν η αποχή.

Πιο συγκεκριμένα στις εκλογές του Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Αττικής η συμμετοχή συνολικά ήταν 74.60% ενω στις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 63,86%! Δηλαδή μια διαφορά σχεδον 11 μονάδων! Στον Δήμο Ασπροπύργου η συμμετοχή ήταν 66.11% ενω τον Σεπτέμβριο ήταν 56, 15%  (10 μονάδες διαφορά). Στον Δήμο Αχαρνών τον Ιανουάριο ήταν 71.80% ενω τον Σεπτέμβρη ήταν 59.26% (διαφορά περίπου 12 μονάδες). Στον Δήμο Ελευσίνας τον Ιανουάριο η συμμετοχή ήταν 72,31% ενω τον Σεπτέμβρη ήταν 62,56% (περίπου 10 μονάδες διαφορά). Στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας τον Ιανουάριο η συμμετοχή ήταν 70,14% ενω τον Σεπτέμβρη ήταν 59,38% (διαφορά περίπου 11 μονάδων). Τέλος στον Δήμο Φυλής η συμμετοχή τον Ιανουάριο ήταν 71,83% ενω στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 56,56% (η μεγαλύτερη διαφορα – 15 ποσοστιαίες μονάδες).

Ερχόμαστε τώρα στα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα βασικά κόμματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης. Στην Περιφέρεια Αττικής διαπιστώνουμε οτι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ειχε μια ελάχιστη πτώση στα ποσοστά, δηλ απο 37,09% τον Ιανουάριο σε 36,47 τον Σεπτέμβριο. Απο την άλλη η Νέα Δημοκρατία απο 25,91% τον Ιανουάριο πήγε στο 27,11%. Ανέβηκε σχεδόν μιάμιση μονάδα. Η Χρυσή Αυγή απο το 8,44% του Ιανουαρίου έλαβε 8,68% τον Σεπτέμβριο. το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος απο το 5,36% του Ιανουαρίου έλαβε 5,16% τον Σεπτέμβρη. Το Ποτάμι κατέγραψε πολύ μεγάλη πτώση και απο 6,12% στις εκλογές του Ιανουαρίου έλαβε τώρα 4,36%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν και αυτοί πτώση και απο 5,93% τον Ιανουάριο έλαβαν 4,29% τον Σεπτέμβριο. Η δημοκρατική συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έλαβε 4,08%. Η Ένωση Κεντρώων απο 1,40% τον Ιανουάριο κατέγραψε τον Σεπτέμβριο 3,14 σημειώνοντας ισχυρή άνοδο. Τελειώνοντας, Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του κου Λαφαζάνη έλαβε την Κυριακή 2,86%.

Με βάση τα παραπάνω αλλα και με τους πίνακες τους οποίους παραθέτουμε, διαπιστώνουμε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή η οποία κατα τη γνώμη μας οφείλεται κυρίως στην έλλειψη του σταυρού προτίμησης προς τους υποψηφίους των κομμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη χαλαρότητα των ψήφων και αποδεικνύει την άμεση σχέση εξάρτησης που έχουν οι ψηφοφόροι με τους βουλευτές.

Ε. Λιάκος

Δήμος Ασπροπύργου
Δήμος Ασπροπύργου
Δήμος Ελευσίνας
Δήμος Ελευσίνας
Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας
Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας
Δήμος Φυλής
Δήμος Φυλής
Δήμος Αχαρνών
Δήμος Αχαρνών
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ