ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΕΛΕΥΣΙΝΑΜΑΝΔΡΑ

Τα πρόστιμα της Ευρώπης επιταχύνουν το αποχετευτικό στο Θριάσιο

Σύσκεψη εργασίας στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριάσιου Πεδίου(ΚΕΛΘ), στη παραλία Ασπροπύργου, είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος

Το θέμα που μονοπώλησε τη θεματολογία της συνάντησης ήταν η επιβολή προστίμου στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων του Θριάσιου Πεδίου η επιτάχυνση των έργων εγκατάστασης αποχετευτικού δικτύου και συστήματος επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Βαγγέλης Καπετάνιος, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ιωάννης Βασιλείου και οι δήμαρχοι Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου και Μάνδρας Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη.

Ο Κ. Φάμελλος αρχικά τόνισε πως η χώρα μας θα έπρεπε να είχε θέσει σε λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή από το 1998, αλλά εξαιτίας της ανακολουθίας της ελληνικής Πολιτείας και των Δήμων της περιοχής το έργο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2012. H εξυπηρέτηση της περιοχής και του πληθυσμού ανερχόταν τα τελευταία 3 χρόνια περίπου στο 25%, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στις 22/2/18 πρόστιμο στην Ελλάδα ύψους 8.276.000  ευρώ. Τελευταία έχει γίνει πρόοδος των έργων και έτσι έχει αυξηθεί κατά 50% η εξυπηρέτηση των περιοχών όσο αφορά την αποχέτευση και την επεξεργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ ποσοστό αυτό συνολικά ανέρχεται στο 76%. Στόχος είναι, όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.,  το ποσοστό αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπερβαίνει το 90%.

«Στη  σημερινή σύσκεψη συζητήσαμε για το επίπεδο των υφιστάμενων δικτύων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων, για τα έργα συνδέσεων που εκτελούνται από τους Δήμους, και για τα υπολειπόμενα έργα αποχέτευσης που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η εξυπηρέτηση όλης της περιοχής» δήλωσε αρχικά ο αν. υπουργός, ενώ αναφορικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην σύσκεψη δήλωσε: «Όσον αφορά στα διαθέσιμα δίκτυα,  συμφωνήσαμε να υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης από όσους μετείχαν στην σημερινή σύσκεψη, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, την Περιφέρεια, την ΕΥΔΑΠ και τους Δήμους, για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις υποχρεώσεις και τις δικές τους αλλά και της Πολιτείας απέναντι πρώτα από όλα στο Περιβάλλον και στις επόμενες γενιές και δεύτερον απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην υπάρχει επιβάρυνση της χώρας με πρόστιμα. Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να μην επιβαρύνεται η χώρα και οι Δήμοι με πρόστιμα. Διότι υπάρχει και νομοθεσία επιμερισμού των προστίμων στους ΟΤΑ και εμείς θέλουμε να αποφύγουμε και να προλάβουμε αυτά τα πρόστιμα. Θέλουμε να έχουμε σύγχρονα έργα Περιβάλλοντος και καθαρές θάλασσες. Θα υπάρχει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών πρώτα για τα δίκτυα που διέρχονται από την περιοχή τους και στην συνέχεια για τα προγράμματα που έχει δημιουργήσει η ΕΥΔΑΠ έτσι ώστε να επιδοτούνται οι πολίτες με την κατασκευή του κόστους σύνδεσης, το οποίο με άτοκο δάνειο θα αποπληρώνεται σε έξι χρόνια και ταυτόχρονα για τα θετικά εργαλεία της αναστολής εφαρμογής του τέλους αποχέτευσης,  το οποίο θα ισχύσει και για το 2018 ως κίνητρο προς τους πολίτες, για να σπεύσουν να συνδεθούν. Θέλουμε να υπάρχει ένα θετικό μήνυμα προς τους πολίτες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπάρχουν τα τεχνικά εργαλεία και οι συνδέσεις. Υπάρχει η πολιτική συμφωνία για το ανθρώπινο κεφάλαιο και το τεχνικό δυναμικό. Δεν πρέπει η χώρα μας να καθυστερεί προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να υπερβούμε τα διάφορα προβλήματα».

Αναφορικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, τους ΟΤΑ και την ΕΥΔΑΠ θα επιτύχει ποσοστό σύνδεσης άνω του 90% ο κ. Φάμελλος τόνισε: « Για να γίνει αυτό καταλήξαμε σε ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει τρία βήματα. Μέχρι τέλους Μαρτίου πρέπει να έχει γίνει η αναφορά των ΟΤΑ για την πρόοδο των έργων. Στις 15 Ιουνίου θα γίνει έλεγχος της προόδου για να γίνει και η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουμε υπερβεί το στόχο του 90% της εξυπηρέτησης. Από κει και πέρα τα υπουργεία σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και την Περιφέρεια θα εξετάσουν για τις δύο κρίσιμες περιοχές που είναι το υπολειπόμενο δίκτυο ακαθάρτων της Μάνδρας και η περιοχή της κάτω Ελευσίνας, όπου υπάρχουν θέματα τεχνικά και αρχαιολογικά, που πρέπει να υπερβούμε όμως αφορούν σε ένα ποσοστό λιγότερο από 10% του εξυπηρετούμενου πληθυσμού. Για να δούμε πως θα επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκβαση της σύσκεψης λέγοντας: «Υπήρχε απόλυτη συμφωνία σε όλα όσα συζητήσαμε, θεωρούμε πως υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος του 2018 και αυτή η περιοχή να έχει κλείσει το κεφάλαιο της στα ευρωπαϊκά πρόστιμα και μένει βέβαια και σε μας σαν Πολιτεία να διεκδικήσουμε έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής επιτροπής την δικαίωση αυτής της προσπάθειας που είναι και της κοινωνίας και των Δήμων και της πολιτείας».

 

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ