ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ

Τηλεθέρμανση: συνεργασία Δήμου Ασπροπύργου με Στουτγάρδη και Καρλσρούη

Με τους δήμους Καρλσρούης και της Στουτγάρδης συνεργάζεται ο δήμος Ασπροπύργου για το έργο της Τηλεθέρμανσης. Οι εν λόγω δήμοι έχουν τεράστια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα καθ’οτι αξιοποιούν τις δυνατότητες της Βιομηχανικής Ζώνης που διαθέτουν. Με οδηγό την εμπειρία και την τεχνογνωσία των δήμων αυτών, ο δήμος Ασπροπύργου προχώρησε στη διαμόρφωση μελέτης που ταιριάζει στις δικές του δυνατότητες, σε ότι αφορά τις βιομηχανικές μονάδες, στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία του έργου.

Αναφορικά με την τηλεθέρμανση:

Τηλεθέρμανση ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς. Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων (λιγνιτών) σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειαςκαι συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα. Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο και ειδικότερα από το τέλος της διαδικασίας. Ο ατμός έχει μια θερμοκρασία 120οC-140οC. Με τον θερμό αυτόν ατμό θερμαίνεται το νερό που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώντας οι σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται, δίπλα από τον ατμό – δηλαδή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής, το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο – 40οC. Σημειώνουμε πως η πρώτη μικρού μεγέθους εγκατάσταση Τ/Θ στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα το 1960, θερμαίνοντας τον οικισμό της ΔΕΗ στο Προάστιο Εορδαίαςαπό τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα εγκαταστάσεις Τ/Θ διαθέτουν οι πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου, Φιλώτα και Μεγαλόπολης που αξιοποιούν το θερμικό φορτίο των γειτονικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Στην περιοχή του ασπροπύργου υπάρχουν βιομηχανίες οι οποίες μπορούν να στηρίξουν αυτήν προσπάθεια. Σε πρώτη φάση – σύμφωνα με πληροφορίες- η μονάδα που θα εισφέρει, με την αναξιοποίητη -ως σήμερα- θερμική ενέργεια που εκλύει θα είναι τα Διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ).

Αμέσως μετά, μια σειρά βαριών βιομηχανιών της περιοχής, αναμένεται να διασυνδεθούν στο δίκτυο αξιοποίησης των εκατομμυρίων kcal (κιλοκαρολί) θερμικής ενέργειας, αυξάνοντας τη δυναμικότητα της μονάδας Τηλεθέρμανσης της πόλης και τους ωφελούμενους καταναλωτές. Μάλιστα σε ότι αφορά στους ωφελούμενους της συγκεκριμένης, «πράσινης» μονάδας, η αρχική προετοιμασία του Δήμου, περιλαμβάνει τη θέρμανση και το ζεστό νερό, για κατοικίες και οικονομικές μονάδες του Ασπρόπυργου. Με άλλα λόγια, ο θετικός οικονομικός αντίκτυπος στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις της περιοχής θα είναι καθοριστικός, καθώς το κόστος της Τηλεθέρμανσης και για τις δύο περιπτώσεις είναι ελάχιστο. Επίσης, η μακροχρόνια προετοιμασία του Δήμου Ασπροπύργου, που εξελίχτηκε με προσεκτικά βήματα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, κατέληξε και στα χρηματοδοτικά, ευρωπαϊκά και εθνικά εργαλεία, που μπορούν να οδηγήσουν στην πραγμάτωση του έργο, για το οποίο καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον.

Το τριήμερο 14,15,16, Απριλίου πραγματοποιείται η υποδοχή εκπροσώπων και τεχνοκρατών απο τη  Στουτγκάρδη και την Καρλσρούη, οπου και συνιστά το τελικό βήμα της προετοιμασίας, με την επιτόπια εξέταση των υποδομών που θα εισφέρουν τη θερμική ενέργεια τους για τη λειτουργία της μονάδας τηλεθέρμανσης του Ασπρόπυργου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ασπροπύργου, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου ανέφερε τα εξής:

assets_LARGE_t_183762_54285098“Οραματιστήκαμε, προετοιμάσαμε, κι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προσπάθεια, προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής του σύγχρονου Ασπρόπυργου. Αναζητώντας τα μοντέλα που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά της πόλης μας, ξεκινήσαμε τις επαφές προπαρασκευής, με δύο Δήμους που αξιοποιούν, απόμακρου χρόνου, την παρουσία βαριών βιομηχανιών στην Περιφέρεια τους. Πρόκειται για τους Δήμους της Καρλσρούης και της Στουτγάρδης, που δέχτηκαν να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι, συνεργάτες και αρωγοί μας, σ’ αυτό, το τεράστιας σημασίας έργο, για τον Ασπρόπυργο, τους Πολίτες του, και τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ