ΚΟΣΜΟΣ

Την άλλη εβδομάδα η έγκριση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

pyrinika_833844978Την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μία απόφαση με την οποία θα επικυρώνει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θα τερματίζει τις στοχευμένες κυρώσεις, θα διατηρεί όμως ένα εμπάργκο όπλων και μία απαγόρευση της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κυκλοφορήσουν το προσχέδιο ψηφίσματος στο 15μελές συμβούλιο σήμερα ανέφεραν διπλωμάτες του ΟΗΕ, μιλώντας ανώνυμα.

Με μία ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη Βιέννη, το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις -Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία και Ρωσία- συμφώνησαν για την επιβολή μακροπρόθεσμων περιορισμών σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα που η Δύση φοβάται ότι έχει σκοπό την κατασκευή ατομικής βόμβας, ενώ το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει καθαρά ειρηνικούς σκοπούς. Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη θα άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Βάσει της συμφωνίας, η άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει ταυτόχρονα με την επαλήθευση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) της «εφαρμογής από το Ιράν των συμφωνημένων μέτρων που σχετίζονται με τα πυρηνικά».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα τερματίσει τα επτά προηγούμενα ψηφίσματά του για το Ιράν, όμως η συμφωνία της Βιέννης προβλέπει ότι το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια και η απαγόρευση αγοράς πυραυλικής τεχνολογίας για οκτώ χρόνια.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν δικαίωμα βέτο -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία- ήταν μέρη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ιράν στη Βιέννη, μαζί με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του ΟΗΕ που θα εγκρίνει τη συμφωνία θα διατηρεί επίσης έναν μηχανισμό για την αυτόματη επαναφορά των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περίπτωση που το Ιράν παραβιάσει τη συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, οι έξι μεγάλες δυνάμεις, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συστήσουν μία Κοινή Επιτροπή που θα χειρίζεται οποιαδήποτε παράπονα για παραβιάσεις. Αν το παραπονούμενο κράτος δεν ικανοποιηθεί με τον τρόπο που η επιτροπή αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του, θα μπορεί να μεταφέρει το αίτημά του στο ΣΑ του ΟΗΕ. Τότε το ΣΑ θα πρέπει να ψηφίσει μία απόφαση για να συνεχίσει η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Αν μία τέτοια απόφαση δεν έχει υιοθετηθεί μέσα σε 30 ημέρες από τη λήψη από το Συμβούλιο του αιτήματος για παραβίαση, τότε οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα επιβληθούν εκ νέου, εκτός εάν το Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά.

Αν η πυρηνική συμφωνία τηρηθεί, όλοι οι όροι και τα μέτρα του ψηφίσματος του ΟΗΕ θα τερματιστούν δέκα χρόνια μετά την υιοθέτησή του και το θέμα των πυρηνικών του Ιράν θα μετακινηθεί από την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ