ΤΟΠΙΚΑ

Την έλλειψη Σχεδίου Αντιμετώπισης μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος που απειλεί τις πόλεις μας

meletiou kedeΆμεση  ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, με αφορμή το σοβαρό ατύχημα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, που είχε ως τραγικό απολογισμό τον τραυματισμό έξι εργαζομένων.
Πιο αναλυτικά, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου  Νικόλαος Μελετίου, με  επιστολή του προς τους Δημάρχους Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Δέλτα, Κορδελιού-Εύοσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Μεγαρέων, Χαϊδαρίου, Σαλαμίνας, Περάματος, Αμφιλοχίας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Ερμούπολης Σύρου, απηύθυνε κάλεσμα για κοινή αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την λειτουργία εγκαταστάσεων που εντάσσονται στην οδηγία SEVEZO και πιο συγκεκριμένα την παρουσία δυιλυστηρίων.
Συγκεκριμένα ο κ. Μελετίου θίγει το θέμα της κατάρτισης σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ), κατά τόπους, καθώς και το μέγα θέμα της άγριας περικοπής του ποσοστού επί του ειδικού φόρου πετρελαιοειδών, που χορηγούνταν στους Δήμους, για έργα Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, πέριξ των Διυλιστηρίων Καυσίμων.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής στην οποία ήδη ανταποκρίνονται ένας-ένας οι Δήμοι της Χώρας, έχει ως εξής:
“Αγαπητοί μου Συνάδελφοι,
όπως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω, ορισμένους από σας, στη διάρκεια του Τακτικού, Ετήσιου Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στη Χαλκιδική, τα δύο, κορυφαία                                            ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας Διυλιστηρίων και Δεξαμενών Αποθήκευσης Καυσίμων στους Δήμους μας, απαιτούν τη συγκροτημένη αντίδρασή μας.
Εννοώ, πρώτον την έλλειψη Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.), που απειλεί να διαμορφώσει συνθήκες «Σεβέζο» στις πόλεις μας, αλλά και το θέμα της λεηλασίας, που κατέληξε σε απαλλοτρίωση, του ποσοστού επί του ειδικού τέλους πετρελαιοειδών, το οποίο μας αποδίδονταν, για έργα ασφάλειας και προστασίας του Περιβάλλοντος.
     Κατόπιν τούτων, σας προτείνω το συντονισμό της δράσης μας, σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο, που αφορά στην Κ.Ε.Δ.Ε., έχει να κάνει με την εισαγωγή των δύο ζητημάτων, προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Εφόσον έχω την έγκρισή σας, προχωρώ στην εγγραφή των θεμάτων, τα οποία μπορούμε να εισηγηθούμε, ο υπογράφων και ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου (αναμένω απάντησή σας ως τις 25/05/2015).
     Με δεδομένη την απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε., την ίδια μέρα που θα συζητηθούν, στο Δ.Σ. της Ένωσης, τα δύο θέματα, σας προτείνω να είστε παρόντες, και στη συνέχεια  να συνεδριάσουμε, στον ίδιο χώρο ή στον Ασπρόπυργο, και να καταλήξουμε σε πλάνο διεκδίκησής τους.
     Απ΄ την πλευρά μου, αναλαμβάνω να σας ενημερώσω για την ημερομηνία της συζήτησης στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και είμαι στη διάθεσή σας, για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.
 Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Νικόλαος Ι. Μελετίου
Δήμαρχος Ασπροπύργου
Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!