ΤΟΠΙΚΑ

Την ισχυρή βούληση να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 δήλωσε περίτρανα η Ελευσίνα

10151807_931347183542676_7886795609279852259_nΣύσσωμοι οι φορείς της πόλης, οι Δήμαρχοι της περιοχής, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων τάχθηκαν υπέρ της διεκδίκησης του τίτλου στην παρουσίαση «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα στις 6.00 στο Δημαρχείο της Ελευσίνας από τον δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Τσουκαλά, την ομάδα που εργάζεται για την προετοιμασία του φακέλου «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη».

Πιο συγκεκριμένα ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ως κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή, η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων. Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση.  Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελευσίνα εμφανίζει μία σειρά ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

10443544_931347090209352_1994317192333792926_nΟικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν δυο νέοι της Ελευσίνας: ο παγκόσμιος πρωταθλητής μοντέρνου πεντάθλου εφήβων και μαθητής της Γ’ Λυκείου Άγγελος Βασιλείου και η Στέλλα Μίχα, τριτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. “Θέλουμε να πετάξουμε στο φεγγάρι, μα και αν αποτύχουμε θα μας μείνει το ταξίδι στ’ άστρα” ανέφεραν στο καλωσόρισμά τους οι δύο νέοι.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, τόνισε τους λόγους για τους οποίους η Ελευσίνα μπορεί να αναλάβει ένα τόσο δυναμικό εγχείρημα, επισημαίνοντας τόσο το έντονο πολιτιστικό της προφίλ μέσα από το καταξιωμένο θεσμό των Αισχυλείων, όσο και τους συνεχείς αγώνες της πόλης ενάντια στη ρύπανση και υπέρ της περιβαλλοντικής ανάταξης της. Όπως είπε: «Συναντιόμαστε σήμερα όχι για να ξεκινήσουμε αλλά για να δώσουμε νέα ώθηση στο1622101_931348066875921_5472986036745137256_n εγχείρημα της πόλης μας. Στο προσωπικό στοίχημα του καθένα και της κάθε μιας. Μπορεί η πόλη μας να επιλεγεί ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021. Το πιστεύουμε, το ενστερνιζόμαστε, εργαζόμαστε γι αυτόν τον στόχο. Αποτελεί για όλους εμάς κι ακόμη περισσότερους μια ηθική υποχρέωση. Να αποτυπώσουμε και να περιγράψουμε την πόλη μας όπως πραγματικά είναι. Να βελτιώσουμε την πόλη και να την αναβαθμίσουμε.»

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας κ. Γαβριήλ Καμπάνης τόνισε ότι η «Ελευσίνα είχε πάντα κάτι ενδιαφέρον να πει» και έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των πέντε χιλιάδων ετών που έχει διαγράψει η πόλη, αλλά και στην σύγχρονη βιομηχανική και πολιτιστική πορεία της πόλης. «Το όραμα μας είναι να βρούμε τον τρόπο  συμφιλίωσης της ένδοξης αρχαίας παράδοσής μας και της νεότερης βιομηχανικής και τεχνολογικής μας εξέλιξης. Το 2021 μπορεί να γίνει το έτος όπου οι τέχνες, η ιστορία, οι κάτοικοι, οι ιδέες και οι επιδιώξεις μας θα δημιουργήσουν το χορό που θα συνηγορεί υπέρ της δημιουργικής υπέρβασης των χρόνων που διανύουμε».

 

Παριστάμενοι βουλευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, αιρετοί της Τ.Α. και εκπρόσωποι εθνικοτοπικών συλλόγων

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και υποστήριξαν με τοποθετήσεις τους την υποψηφιότητα της πόλης της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 ήταν, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» Φίλιππος Κουτσαφτής, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, οι εικαστικοί Βάνα Ξένου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Διοχάντη, Νίκος Ναυρίδης, Αμαλία Παπαφιλίππου, Λίζυ Καλλιγά, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή, ο βραβευμένος με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2012 συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, οι σκηνοθέτες, περφόρμερς, Φίλιππος Κανακάρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Αλέξανδρος Μυστριώτης, Αργυρώ Χιώτη, οι χορογράφοι Χάρης Κούσιος, Φρόσω Τρούσα, Τζένη Αργυρίου, ενώ χαιρετισμούς υποστήριξης απέστειλαν ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η σκηνοθέτης, ηθοποιός, ερμηνεύτρια Μάρθα Φριντζήλα, ο διεθνής εικαστικός πρωταγωνιστής της Arte Povera Μικελάντζελο Πιστολέτο, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια θεατρικών σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη, ο Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Boston University Καρλ Ρουκ, η Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχαιολογίας του Cambrige University Πατρίτσια Νταφ, κ.ά.. Ιωάννα Νασιοπουλου

– ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Θανόπουλος Γιώργος – Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ (Βουλευτής Σύριζα) Δέδες Γιάννης (Βουλευτής Σύριζα) Περιφερειακός Σύμβουλος – Ταξιάρχης Φαρμάκης Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ιωάννα Κριεκούκη Βασιλική Μαυροειδή- Αντιδήμαρχος πολιτισμού Μεγαρέων Δήμαρχος Φυλής – Χρήστος Παππούς ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΑΣ (Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου) Μελέτης Μπουραντάς – Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Ασπροπύργου Βαγγέλης Λίγκος – Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Γάκης Γιώργος – Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου

ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Μικρασιατες- Γιωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδη Σύλλογος Συμιακών – Κουνελλές Θεόδωρος Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας – κα Παναγοπούλου Σύλλογος Πελλοπονησίων – Γιοβανου Ειρηνη Κερκυραική Ένωση – κ. Ψαρράς Ποντίων – κα Σοφία Κοσμίδου Χιωτών – Μαλαχιάς Ποντίων Μαγούλας – Τσερακίδης Ρωμανιωτών – Τζαρτζούλης Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου κ. Καλυμνάκης Εκπρόσωπος Σχεδίας Κα. Βαφέα Στέγη Ιδεών – The Loft Μαρούγκα Πηνελόπη Κ. Σουλάκη εκπρόσωπος ΕΛΠΕ κ.Γιάννης Φιλίππου – Πρέδρος Πανελευσινιακού ΚΑΕ κ. Αντώνης Μπαλάφας – Πρόεδρος Όμιλου Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας (ΟΚΕ)

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ