ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα δηλώνεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο – Πότε θα γίνονται κατασχέσεις

eforia

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει να φοβάται τίποτα από το περιουσιολόγιο» και ότι «όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία, δεν χρειάζεται καν να τα ξαναδηλώσουν», καθώς το υπουργείο Οικονομικών «θα κάνει τη διασταύρωση των στοιχείων».

Τι θα δηλώνεται – Πότε θα γίνονται κατασχέσεις

Υπέρ του Δημοσίου θα δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν δηλώνονται. «Αν όμως δεν δηλωθούν, δεσμεύονται από το κράτος και θα υποστούν την ανάλογη φορολογική επιβάρυνση» προειδοποίησε ο κ. Αλεξιάδης.

Το περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία των νομικών και φυσικών προσώπων και θα είναι ατομικό, που σημαίνει ότι όπως υποβάλλονται από όλους οιφορολογικές δηλώσεις, έτσι θα υποβάλλεται μια φορά τον χρόνο πιθανόν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις το ατομικό ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Πιο αναλύτικά, οι φορολογούμενοι μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλώνουν στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, δίκυκλα, αεροσκάφη, μετοχές, καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και εξωτερικού, σκάφη αναψυχής, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, κοσμήματα, συλλογές σπανίων αντικειμένων, ακόμη και άλογα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, ο μισθός δεν θα μπαίνει στο περιουσιολόγιο. «Θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζών, ωστόσο δεν θα φορολογηθούν», είπε.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, ο «συναγερμός» θα χτυπά με τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει μεταβολές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί, τα μη δηλωθέντα στοιχεία θα κατάσχονται ή θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα είναι ακόμη και ίσης αξίας με το περιουσιακό στοιχεία που δεν δηλώθηκε.

Παράλληλα, η εφορία θα «ξεσκονίζει» το περιουσιολόγιο και αναδρομικά, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς αποκτήθηκε η περιουσία και αν δικαιολογείται, προχωρώντας σεκυρώσεις και κατασχέσεις.

Βασικός σκοπός του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, όπως έχει διαμηνύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είναι να αποκτήσουν οι φορολογικές αρχές την εικόνα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου, ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα παράνομου πλουτισμού.

«Δεν είναι ένας έμμεσος τρόπος για να βάλουμε φόρο. Είναι μια νέα αρχή με τις φορολογικές υπηρεσίες για να έχουμε μία ηλεκτρονική βάση με όλα τα δεδομένα των πολιτών», επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ