ΕΛΛΑΔΑ

Τι προκύπτει από τη νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμμτείας ΣΥΡΙΖΑ – Πως ερμηνεύεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Τι προκύπτει από τη νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμμτείας ΣΥΡΙΖΑ - Πως ερμηνεύεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ως προσπάθεια να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο, χαρακτηρίστηκε από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εξέλεξε τα νέα μέλη της πολιτικής γραμματείας και τον μεταβατικό γενικό γραμματέα. Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και η σύνθεση της ΠΓ είναι προφανές ότι επιχειρείται η διαφοροποίηση του πολιτικού στίγματος που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε να βάλει στην πολιτική γραμματία, μεταξύ άλλων, τονΑντώνη Κοτσακά, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, ενώ “έχασε” τον Στέλιο Παππά, πατέρα του Νίκου Παππά.

Παράλληλα όμως εντάσσοντας στην ΠΓ τους κκ Δραγασάκη και Τσακαλώτο ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι συναινεί στην αναβάθμιση του ρόλου του οργάνου και της διασύνδεσης του κόμματος με την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο left.gr ο νέος μεταβατικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας το συνέδριο θα είναι:   Οργανωτικής ανασυγκρότησης, που θα απαντήσει και σε ζητήματα στρατηγικής, πολιτικής και ιδεολογίας, ένα συνέδριο το οποίο θα προσπαθήσει να οριοθετήσει τι κόμμα θέλουμε τον 21ο αιώνα.

Ωστόσο ένα σημείο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύεται από μερίδα στελεχών ως προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό ριζοσπαστικό οργανισμό σε ένα κεντρωαριστερό αστικό κόμα προκαλώντας αντιδράσεις.

“Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του.

Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους.

Όχι ένα κόμμα, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του.

Αυτό σημαίνει ν’ ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει σαφές ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελεί την “αριστερή συνείδηση” της κυβέρνησης και να μην “κρατικοποιηθεί”, αμβλύνοντας τις εντυπώσεις.

Ωστόσο η κατάταση που διαμορφώνεται στην κομματική βάση φαίνεται ότι προμηνύει σύγκρουση με την “προεδρική φρουρά” στο δρόμο για το συνέδριο, καθώς η προσπάθεια να ανοίξουν οι οργανώσεις σε φίλους μεταφράζεται ως κίνηση αλλαγής των συσχετισμών στο εσωτερικό, σημείο που έθιξε με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα σύνθεση της ΠΓ συμμετέχουν και περισσότερα στελέχη της κίνησης των 53. Σε αυτούς εντάσσονται ο Χάρης Γολέμης, πρόεδρος του ιδρύματος Πουλαντζά, Πάνος Λάμπρου -προερχόμενος από την Εποχή-, Ράνια Σβίγγου, από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η νέα πολιτική γραμματεία

Το απόγευμα της Κυριακής 11/10 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του νέου γραμματέα και την συμπλήρωση των θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία στο εξής θα αριθμεί 17 μέλη. Νέος γραμματέας του κόμματος εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος συγκεντρώνοντας 149 ψήφους έναντι 41 λευκών και 2 άκυρων.

Στην Πολιτική Γραμματεία εκλέχθηκαν οι: Χάρης Γολέμης 60 ψήφοι, Αντώνης Κοτσακάς 59 ψήφοι, Νίκος Σκορίνης 51 ψήφοι, Πέτρος Καραγιώργος 50 ψήφοι, Νίκος Παυλίδης 40 ψήφοι, Μανώλης Σαρρής 40 ψήφοι, Μαρίκα Φραγκάκη 36, Μιχάλης Υδραίος 34 ψήφοι.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από την Κ.Ε. η συμμετοχή στην Π.Γ. (με πλήρη δικαιώματα λόγου και ψήφου) των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλειδη Τσακαλωτου και Αριστείδη Μπαλτα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη διασύνδεση κόμματος και κυβέρνησης, καθώς και η περαιτέρω αναβαθμιση του κύρους και της λειτουργίας του οργάνου. Αρχικά είχε προταθεί από τον Αλ. Τσιπρα και ο Νίκος Φιλης, όμως ο ίδιος ζήτησε να μην συμμετέχει στο όργανο εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων του στο υπουργείο Παιδείας.

Επίσης στην Π.Γ. παραμένουν οι Ράνια Σβιγκου, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς, Πάνος Λάμπρου, ενώ στο όργανο δεν θα συνεχίσει ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, όπως ζήτησε ο ίδιος προκειμένου να υπάρξει ανανέωση της γραμματείας με νεώτερα στελέχη.

Μετά τη συμπλήρωση των μελών της, η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

1) Αλέξης Τσίπρας

2) Παναγιώτης Ρήγας

3) Χάρης Γολέμης

4) Γιάννης Δραγασάκης

5) Νάσος Ηλιόπουλος

6) Πέτρος Καραγεώργος

7) Αντώνης Κοτσακάς

8) Πάνος Λάμπρου

9) Αριστείδης Μπαλτάς

10)  Γιάννης Μπουρνούς

11)  Νίκος Παυλίδης

12)  Μανώλης Σαρρής

13)  Ράνια Σβίγκου

14)  Νίκος Σκορίνης

15)  Ευκλείδης Τσακαλώτος

16)  Μιχάλης Υδραίος

17)  Μαρίκα Φραγκάκη

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ