ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τορπίλη» από Ζόραν Ζάεφ στη λύση για το «Μακεδονικό»

Τροπιλίζει τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Παρά τις δηλώσεις περί θετικών βημάτων που έχουν γίνει, και τις ελπίδες εξεύρεσης λύσης στη συνάντηση που θα έχει στη Σόφια με τον Αλέξη Τσίπρα τον επόμενο μήνα, ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να μην υποχωρεί σε θέματα που αποτελούν για την Ελλάδα «κόκκινες γραμμές».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ και είπε ότι η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος, όπου και αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Απορρίπτει με λίγα λόγια το αίτημα της Αθήνας για αλλαγή στο Σύνταγμα.

Υποστήριξε πως η διατήρηση του σημερινού ονόματος για εσωτερική χρήση δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει επισημάνει πως σε αυτή την περίπτωση διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ που χρησιμοποιούνται εκτός συνόρων θα φέρουν ένα μη αποδεκτό όνομα.

Αλυτρωτισμοί
Αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για εξάλειψη των εκφάνσεων αλυτρωτισμού, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως θα πρέπει να εκπονηθούν διατυπώσεις που θα καθιστούν σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν τρέφει εδαφικές βλέψεις ούτε σχεδιάζει παρεμβάσεις στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Προσέθεσε όμως πως ανάλογες διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν από την ελληνική πλευρά, ενώ από την τοποθέτησή του δεν προκύπτει πως ήταν διατεθειμένος να ενσωματώσει τις εν λόγω διατυπώσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Ουσιαστικά, όπως και ο Ν. Ντιμιτρόφ θέτει θέμα αλυτρωτισμού και από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο Ζάεφ είπε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα, αλλά η έκταση της χρήσης και η ονομασία για χρήση στο εξωτερικό υπόκεινται ακόμα σε διαπραγματεύσεις.

«Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έκταση χρήσης και το όνομα για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμα. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση που θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί επίσης από άποψης ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, με το MIA να μεταδίδει πως αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες, δηλαδή πριν από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μετά.

Δεν εξήγησε τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ μπει στο NATO με το συμφωνημένο νέο όνομα αλλά στη συνέχεια η συμφωνία ανατραπεί από τους πολίτες στις κάλπες.

Μια συμφωνία θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες και των δύο χωρών, είπε ο Ζάεφ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες θα υποστήριζαν επίσης την πιθανή λύση, ως επιπλέον διαβεβαίωση περί της βιωσιμότητάς της.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ