ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο μοντέλο της εφορίας

650x300-forologikoielexoiΤο γερμανικό μοντέλο με εφόδους της Εφορίας χωρίς εισαγγελική εντολή στις επιχειρήσεις και σε σπίτια που χρησιμοποιούν φορολογούμενοι ως επαγγελματική έδρα, για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Οι έλεγχοι θα γίνουν στα πρότυπα αυτών που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που αποκάλυψε στη Βουλή ο Τρύφων Αλέξιάδης προβλέπει εφόδους της Εφορίας και με διαδικασίες-εξπρές, σε γραφεία επιχειρήσεων, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική έδρα από φορολογουμένους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι οι έφοδοι της εφορίας παντού, ακόμη και σε σπίτια προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, καθώς αναφέρεται ότι σχετική ρύθμιση που θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες έτσι ώστε η εφορία να μπαίνει μέσα σε σπίτια. Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου. Σημειώνεται ότι παλαιότερα το σχετικό μέτρο έχει πάρει το πράσινο φως από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Οι έλεγχοι θα γίνονται ανά πάσα ώρα, ακόμα και μεταμεσονύχτια, και οι ελεγκτές θα προχωρούν σε κατασχέσεις φορολογικών στοιχείων όπως ταμειακές μηχανές, τιμολόγια, δελτία παροχής υπηρεσιών κ.ά. και, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα γίνουν στα πρότυπα αυτών που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους με στόχο να χτυπηθεί η μεγάλη και διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή.

Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών και άλλες επιχειρήσεις.

«Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά ελεγκτικά πρότυπα στόχους και μεθόδους», είπε ο κ. Αλεξιάδης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο αντιγράφει ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες ευρωπαϊκών χωρών για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

«Πρότυπο μας είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία, όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές της εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής. Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα. Όχι μόνο στη μικρή και στη μεσαία φοροδιαφυγή, που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν, αλλά κυρίως στη μεγάλη και στη διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα προβλέπει διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη από τους φορολογούμενους αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Με αυτό θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων, είπε.

 Ηλεκτρονικά μέσω Taxis η μεταβίβαση ακινήτου και η παράδοση πινακίδων ΙΧ

Το 2016, οι εφορίες κλείνουν τις πόρτες τους για τους φορολογούμενους και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Μέσα στο επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει το φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής και θα πληρώνεται ο φόρος στην τράπεζα.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και για το τμήμα οχημάτων για τις παραδόσεις πινακίδων. Η σημερινή διαδικασία χειρόγραφης κατάθεσης πινακίδων με επίσκεψη στην εφορία πρόκειται να αντικατασταθεί από άλλη διαδικασία όπου οι φορολογούμενοι θα αφήνουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους σε ειδική θυρίδα που θα υπάρχει σε κάθε εφορία και στη συνέχεια θα δηλώνουν την ακινησία του οχήματος στο taxisnet.

Το σχέδιο για πάταξη της φοροδιαφυγής με το πλαστικό χρήμα

Μέσα από την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, το οποίο ουσιαστικά θα γίνει υποχρεωτικό στη μεγαλύτερη γκάμα των καθημερινών συναλλαγών, στοχεύει το οικονομικό επιτελείο να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να κλείσει την πληγή της μη πληρωμής ΦΠΑ εντός του υπάρχοντος πλαισίου των capital controls που συνδράμουν στις κυβερνητικές προσπάθειες.

Στα μέτρα που προκρίνονται από το οικονομικό επιτελείο και μένει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις είναι η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου για επαγγελματικούς λογαριασμούς που αφορούν αποκλειστικά σε συναλλαγές με κάρτες (θα επιτρέπεται αποκλειστικά μόνο η άμεση παρακράτηση ΦΠΑ από την εφορία), η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών χρέωσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε όλες της επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η υποχρεωτική πληρωμή με πλαστικό χρήμα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο μάλιστα υπολογίζεται να μπει πολύ χαμηλά (από 50 ευρώ και πάνω) και η μείωση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας των συσκευών POS για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται και η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και το ποσοστό της προμήθειας που παίρνουν οι τράπεζες, που σήμερα φτάνει και το 2%.

Πέραν τούτων, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος με κληρώσεις ακόμα και ακινήτων.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου μόνο με δαπάνες που πληρώνονται αποδεδειγμένα με πλαστικό χρήμα, καθώς και η παροχή έκπτωσης φόρου από τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους μόνο εφόσον οι σχετικές πληρωμές γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ